zonne-energie blog

Hoe werkt een zonnecel

Update november 2015: hier vindt u de meest up to date informatie over verschillende zonnecellen.

Een zonnecel zet zonne-energie direct om in elektriciteit door middel van het photovoltaïsche effect. De meest voorkomende cellen worden gemaakt van silicium. En dat is mooi want na zuurstof is silicium het meest voorkomende element in de aardkorst. De zonnecel is het blauwe of zwarte plakje silicium in de glasplaat van een zonnepaneel. Die worden allemaal in serie aan elkaar gesoldeerd tot een zonnepaneel. In Nederland worden hoofdzakelijk mono- en polykristallijne silicium zonnepanelen verkocht. Nieuw zijn de dunne film zonnepanelen die steeds populairder worden.

Mono of poly zonnepanelen

Het verschil tussen mono- en polykristallyne cellen ontstaat bij de fabricatie methode. Bij monokristallyne cellen wordt een blok silicium dat uit één kristal bestaat aan plakjes gesneden. Omdat de staaf silicium rond is maken ze de cellen achthoeking ipv vierkant om materiaal te besparen. Deze monokrystallyne cellen zijn het meest efficient (update: QCells maakt zeer efficiente poly cellen), maar je mist dus de hoeken waardoor het hele paneel weer iets minder efficient wordt (update: mono cellen bestaan tegenwoordig ook in het vierkant).

mono-poly zonnecel

Figuur 1: Links een mono en rechts een poly zonnecel

De polykristallijne cellen worden gemaakt door silicium in blokken te gieten en te laten stollen. Tijdens het stollen ontstaan meerdere kristallen in het blok. Deze kun je ook duidelijk zien in het zonnepaneel. Het nadeel van deze methode is dat aan de rand van de kristallen energie verloren gaat. Deze zijn dus iets minder efficient. Doordat de cellen vierkant zijn wordt echter de oppervlakte van het zonnepaneel beter benut en komt de efficiëntie in de buurt van monokristallijne zonnepanelen.

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen dan maakt het niet zoveel welke je kiest. Let vooral op de prijs per Wp (Watt piek) en de kwaliteit. Dit bepaald namelijk de terugverdientijd.

Graag geven wij u persoonlijk advies over zonnepanelen. Kijk hier voor onze contactgegevens

Andere exotische zonnecellen

Behalve silicium zijn er nog een heleboel andere methoden. Hieronder zie je een plaatje van alle zonnecellen met hun efficiëntie die sinds 1975 uitgevonden zijn.

Exotische zonnecellen

 

Wilt u weten wat het beste is voor uw situatie?
Krijg gratis en vrijblijvend advies van ons.

Bekijk al onze blog artikelen