Zonnepanelen en temperatuur coëfficiënt

De belangrijkste specificatie van een zonnepaneel is het vermogen in Wattpiek. Een andere specificatie waar veel minder over wordt gepraat is de temperatuur coëfficiënt. U wilt graag een zonnepaneel dat zoveel mogelijk kWh oplevert per jaar. De temperatuur coëfficiënt bepaalt onder andere het vermogen onder “echte” omstandigheden (prestatie bij weinig licht is een ander). In dit artikel wordt precies uitgelegd wat de temperatuur voor invloed heeft op de prestaties. Ook ziet u welk merk paneel de beste prestaties heeft. De belangrijkste uitschieter is het Panasonic HIT zonnepaneel. Andere goede panelen zijn Solar Frontier en LG NEON2.

Wat betekent de temperatuur coëfficiënt van zonnepanelen?

Zonnepanelen temperatuur coefficientIn iedere datasheet van een merk zonnepanelen staat aangegeven wat de temperatuur coëfficiënten zijn. De temperatuur coëfficiënten geven aan wat er gebeurt met het vermogen (W), het voltage (V) en de stroomsterkte (A) van een zonnepaneel als de temperatuur 1 graad stijgt. Het vermogen is voor u het meest van belang. Als het paneel een graad warmer word gaat het een bepaald percentage slechter presteren. Hieronder ziet u een tabel van onze meest gebruikte zonnepanelen en de bijbehorende temperatuur coëfficiënten. Veruit de beste panelen zijn de Panasonic HIT en de Solar Frontier zonnepanelen. Panasonic zit in het hoogste prijs segment, maar verbazingwekkend genoeg zit Solar Frontier juist in de laagste prijs klasse. Dit komt door de goedkope productiemethode van dunne-film zonnepanelen en het lage vermogen. Ik denk dat dit de reden is dat Solar Frontier goed presteert op jaarbasis, niet omdat ze het zo goed doen bij bewolking (wij zien het tegenovergestelde). De meeste zonnepanelen zitten hebben een temperatuur coëfficiënt van rond de -0,4 %/°C. Panasonic heeft een zeer hoog rendement en de beste temperatuur coëfficiënt.  
Zonnepaneel Temperatuur coëfficiënt Pmpp ( %/°C) Vermogen verlies bij 60°C paneel
Panasonic HIT N325 Wp -0,29 -11,6
Solar Frontier 170Wp -0,31 -12,4
LG NEON2 315Wp -0,38 -15,2
Sunpower E20 330 Wp -0,38 -15,2
BISOL Premium black 280Wp -0,39 -15,6
JA Solar 270 Wp -0,41 -16,4
Q Cells Q.Plus G3 275Wp -0,41 -16,4
LG MonoX 2 285Wp -0,42 -16,8
SolarWorld Sunmodule plus 280 Wp -0,43 -17,2
BenQ Triplex 275 Wp -0,44 -17,6
 

Volledig zwarte zonnepanelen of toch een witte backsheet?

Uit het bovenstaande verhaal blijkt dat een hogere temperatuur nadelig is voor de prestaties van een zonnepaneel. Een volledig zwart paneel zal eerder warm worden dan een paneel met een witte backsheet. Vandaar dat alle hoog rendement panelen stuk voor stuk een witte back sheet hebben. Deze paar graden verschil in een paneel zorgt op jaarbasis toch voor een iets hogere opbrengst. Stel dat een paneel altijd 5 graden kouder is, dan scheelt dit dus zo’n 4 procent in opbrengst. Omdat het in Nederland het grootste deel van het jaar toch koud is, is het kleiner. Helaas hebben wij geen praktijk gegevens om het werkelijke verschil aan te geven.  

Temperatuur coëfficiënt van het voltage –omvormerkeuze

De temperatuur coëfficiënt van het voltage is belangrijk bij de keuze van de omvormer. Niet iedere installateur houdt hier rekening mee, omdat ze dit niet weten. Toch is het van belang. De temperatuur coëfficiënt van het voltage van een zonnepaneel bepaald het voltage van uw zonnepaneel bij een bepaalde temperatuur. Hoe kouder, hoe hoger het voltage. Als het -20 graden vriest kan het voltage veel hoger zijn dan bij de standaard testcondities van 25 graden is. Dit voltage kan zoveel hoger zijn dat je je omvormer opblaast doordat de ingangsspanning te hoog is. Bereken dus hoeveel hoger het voltage is bij een extreem lage temperatuur van -20 graden. Stel dat de temperatuur coefficient van het voltage -0,28 %/°C is (LG NEON 2 315Wp). Dan is het voltage bij -20°C: -0,28*-45=12,6 procent hoger. Soms genoeg om de omvormer op te blazen. Veel omvormer fabrikanten hebben een design tool die hier rekening mee houdt.
Published on: 10 mei 2016 Door: woutermol