Terugverdientijd zonnepanelen

Update november 2015: de meest up to date informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen vindt u hier. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 en 9 jaar. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de terugverdientijd van zonnepanelen uitgerekend kan worden. Eerst wordt er een simpele vuistregel gegeven die kan helpen met de keuze van het systeem. Daarna wordt uitgebreid uitgelegd hoe u kan berekenen wat de terugverdientijd is en van welke factoren die afhankelijk is. Onderaan de pagina kunt u een excel downloaden die u zelf kunt aanpassen aan uw specifieke situatie.

Eenvoudige berekening terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd wordt bepaald door de kosten van het systeem en de besparing die het gaat opleveren. De kosten van de zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek of afgekort Wp. Wattpiek is het piekvermogen dat de zonnepanelen kunnen leveren onder ideale omstandigheden (bijvoorbeeld 2000 W voor 8 panelen). De prijs van een compleet systeem inclusief installatie ligt bij ons momenteel tussen €1.14 en €2.12 per Wp. Dit prijsverschil is afhankelijk van het merk panelen en de grootte van het systeem. Hoe groter het systeem, hoe lager de kosten per Wattpiek. Vuistregel voor het uitrekenen van de terugverdientijd: Als uw systeem 1 euro per Wp zou kosten duurt het ongeveer 4.5 jaar om het aankoopbedrag van de zonnepanelen terug te verdienen. Wanneer het systeem 2 euro/Wp kost, is dat 9 jaar etc.

Graag geven wij u persoonlijk advies over zonnepanelen. Hier kunt u contact met ons opnemen.

Uitgebreide uitleg terugverdientijd zonnepanelen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen exact te berekenen voor elke situatie is een moeilijkere berekening nodig met een aantal verschillende factoren. Deze factoren worden onderverdeelt in de kosten en de baten. De factoren die de kosten bepalen zijn:
  • Materiaalkosten: Zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, omvormer.
  • Installatiekosten: Het systeem moet worden geïnstalleerd en aangesloten worden op het lichtnet.
  • Levensduur zonnepanelen (gegarandeerd 80% van de opbrengst na 25 jaar)
  • Levensduur omvormer (tussen de 10 en 15 jaar)
  • Subsidie: op dit moment is er geen subsidie van de overheid maar krijgt u de btw terug. Sommige gemeentes hebben hun eigen subsidie. Kijk hier welke gemeenten dat zijn.
  • Eventuele verzekering van de zonnepanelen
  • Aanpassing meterkast
De factoren die de baten bepalen zijn:
  • Het piekvermogen van het systeem in Wp
  • De omrekenfactor van het piekvermogen van het systeem in Wp naar de jaar opbrengst in kWh. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zon per provincie, de oriëntatie van het dak en schaduw.
  • Elektriciteitsprijs (nu 0.23 euro/kWh)
  • Verwachtte prijsstijging van elektriciteit (afgelopen 20 jaar gemiddeld 5% per jaar)
  • De rente van uw spaarrekening
Met deze gegevens kan de terugverdientijd redelijk nauwkeurig bepaald worden. Uiteraard zijn er een aantal onzekere factoren zoals de rente op de bank en de prijsstijging van de elektriciteit. Als deze gegevens ingevoerd worden in Microsoft excel kan een grafiek gemaakt worden waarmee vergeleken wordt wat het verschil is tussen een investering in zonnepanelen of een spaarrekening. De grafiek hier onder is gemaakt voor een set zonnepanelen van 1200 Wp voor 2074 euro met 15 procent subsidie. De installatiekosten zijn in dit geval 400 euro. Zoals te zien is in de grafiek na 7 jaar de installatie terugverdiend. De grafiek houdt op na 20 jaar, maar de de panelen gaan minstens 25 jaar mee met nog 80 procent van het originele vermogen. Hoogst waarschijnlijk nog veel langer. vergelijking zonnepanelen - spaarrekening

Graag geven wij u persoonlijk advies over zonnepanelen. U kunt ons mailen via contact@mastersinsolar.nl

 
Published on: 21 maart 2013 Door: woutermol