Zonnecollectoren

2017 hoge subsidie op zonneboilers! Zonnecollectoren gebruiken de energie van de zon om heet water te produceren dat u kunt gebruiken voor de douche en voor de centrale verwarming of vloerverwarming. De zonneboiler kan eenvoudig aangesloten worden op uw huidige combi cv ketel. Ook kan de zonneboiler gecombineerd worden met een hout cv kachel. Dan bent u helemaal zelfvoorzienend.

zonneboiler masters in solar, vlakke plaat zonneboiler

Wanneer is een zonnecollector iets voor u?

  • U wilt besparen op uw gasrekening (tot 70% besparing op uw gasrekening)
  • U wilt ook ‘s winters douchen met energie van de zon
  • U wilt de uitstoot van broeikasgassen beperken en de lucht fris houden
  • U wilt graag investeren in de waarde van uw huis
  • U bent graag onafhankelijk van schommelingen in de gasprijs
  • U vindt dat wij als land minder afhankelijk moeten zijn van energie uit het buitenland

Is uw huis geschikt voor een zonneboiler

Voor een zonneboiler geldt net als bij zonnepanelen dat ze zoveel mogelijk zonlicht nodig hebben. De optimale opstelling is bij een hoek van 30 graden op het zuiden. Op het oosten of westen kan ook, maar dan is de opbrengst lager. Op een plat dak kunnen de zeer efficiënte c-pipe zonnecollectoren ook liggend geplaatst worden. Zo zijn ze niet zichtbaar vanaf de straat. Verder heeft u afhankelijk van uw systeem een opslagtank nodig van 100-2000 liter. Ergens in uw huis moet daar ruimte voor zijn. In de schuur kan soms ook.

Waaruit bestaat een systeem

Een standaard systeem bestaat uit een of meerdere zonnecollectoren, een opslagtank voor het hete water, één of meerdere pompen en een controlepaneel (met sensors) dat de pomp aanstuurt.

zonnecollectorDe zonnecollectoren

De zonnecollectoren vangen de warmtestraling van de zon op. Er zijn vlakke plaat collectoren en vacuümbuis collectoren op de markt. Beide systemen worden in Nederland gebruikt.  Bij vacuümbuis collectoren kan de vloeistof in de collector zelfs bij bewolking temperaturen tot 90 graden. Een vacuümbuis is een dubbelwandige glazen buis waar alle lucht uitgezogen is (zoals bij een thermosfles). In deze buis zit een zwarte koperen buis die de warmte van de zon absorbeert. De warmtestraling van de zon kan door het glas naar binnen de koperen buis in, maar kan er daarna niet meer uit. In de koperbuis zit een vloeistof die heet wordt.

De opslagtank

De opgewarmde vloeistof van de zonnecollectoren loopt door een leidingsysteem naar de opslagtank waar de warmte via een spiraal wordt afgegeven aan het water in de tank. Wanneer het de warmte heeft afgegeven gaat het terug naar de zonnecollector om opnieuw opgewarmd te worden. Na verloop van tijd is de opslagtank vol met water van 90 graden. De tank is van binnen beschermd tegen corrosie en heeft aan de buitenkant een dikke laag isolatie zodat het water niet afkoelt.

De pomp en controlepaneel met sensors

De pomp is nodig om de vloeistof in de zonnecollector en de tank rond te pompen. Als de zon gaat schijnen wordt de zonnecollector warm. In de zonnecollector zit een sensor die de temperatuur in de gaten houdt. In de tank zitten 2 sensors, een boven en een onder. Warm water stijgt net zoals warme lucht stijgt en daarom is het water bovenin de tank heet en onderin koud. Als de temperatuur van de collector hoger is dan de temperatuur onderin de tank slaat de pomp aan. Op het controlepaneel kunt u allerlei informatie zien over de temperatuur bij de sensors en de pomp.

Expansievat en leidingwerk

Om de opslagtank, de cv combiketel en de zonneboiler met elkaar te verbinden wordt gebruik gemaakt van standaard koperwerk en speciale flexibele RVS leidingen. Alle leidingen met heet water worden geïsoleerd. Omdat water uitzet als het warm wordt is er een expansievat nodig. Zonder het expansievat kunnen de leidingen (of opslagtank) kapot gaan door de toegenomen druk.

Door de hoge subsidie in 2017 zijn zonneboilers extra geschikt. Wij helpen u graag om een geschikt systeem te ontwerpen en installeren. Via de contactpagina kunt u gemakkelijk contact met ons opnemen.

 

Wouter bezig met de installatie van een zonneboiler

Wouter bezig met de installatie van een zonneboiler

Gratis en vrijblijvend advies in de voor u beste zonne-energie merken?

Bekijk al onze blog artikelen