Offerte opvragen Bereken wat je bespaart

Waar ben je naar opzoek?

Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Invloed van schaduw op opbrengst zonnepanelen

Dit is een praktijkvoorbeeld van de bepaling van de invloed van schaduw op de opbrengst van zonnepanelen. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de invloed van schaduw bepaalt op de jaaropbrengst van zonnepanelen. Het is gaat over een huis in een beboste omgeving waar redelijk veel schaduw is. Tegenwoordig is er hele goede software beschikbaar om de invloed van schaduw te bepalen. Neem contact met ons op voor een berekening.

Bepaling invloed schaduw

In figuur 1 is de baan getekend die de zon maakt met de horizon gedurende het hele jaar. Het dak is op het zuiden gericht. In die figuur kan je zien welke uren van de dag zon te verwachten is. In figuur 1 staan de bomen schematisch ingetekend in de baan die de zon maakt aan de hemel. De tekening van de bomen is gemaakt door vanaf het dak stap voor stap vanaf oost naar west de hoek te meten die de bomen maken met de horizon.

A is een groepje bomen waarin de klant wil gaan snoeien. Deze bomen leveren ca. 15 procent van de schaduw op. Daar is dus grote winst te behalen. B is een boom die een beetje over het huis hangt aan de ZW kant van het huis. Boom B levert ongeveer 10 procent van de schaduw.

Update 31 maart 2015: Dit verhaal is maar gedeeltelijk waar.  Deze tekening is gemaakt op één plek op het dak. Doordat de zonnepanelen in een lange string van 2×7 panelen over het dak liggen valt er veel eerder en veel langer schaduw op 1 van de panelen van de string. Hierdoor werkt de hele string slechter. Zelfs als 1 paneel wat schaduw krijgt leveren alle panelen minder vermogen.

Schaduw zonnepanelen berekenen, opbrengst zonnepanelen, zonnebaan schaduw, tigo optimizers met scahduw

Figuur 1- Zonnebaan + Schaduw

Als de bomen in figuur A gesnoeid worden heeft de schaduw dus al gauw nog maar 25% of minder invloed. Als er een paar meter van de top afgezaagd wordt heeft dit veel effect.

Het effect van deze schaduw wordt genuanceerd omdat het in Nederland meestal bewolkt is in de winter. In de winter is de invloed van de schaduw het grootst volgens figuur 1. Figuur 2 laat zien dat er juist in de winter de minste zonuren zijn. De maanden november tot en met februari geven slechts 15 procent van de jaarlijkse zonuren. Ondanks de schaduw levert het systeem dan nog steeds stroom. Wanneer het bewolkt is werkt het systeem op indirect licht en maken de bomen veel minder uit.

zonuren per maand

figuur 2 – Zonuren per maand

Conclusie

Rekening houdend met al deze gegevens schatten we in dat de schaduw 10% vermogensverlies veroorzaakt per jaar. Een omrekenfactor van 0,75.

Update 31 maart 2015: In de praktijk leverde dit systeem veel minder op dan berekend (omrekenfactor van 0,57). De bomen bij A zijn niet gesnoeid, bij B is 1 tak verwijderd. De jaaropbrengst was 1550 kWh ipv 2000 kWh. In het geval van schaduw raden wij nu altijd aan om SolarEdge of Tigo te gebruiken. Bij SolarEdge en Tigo krijgt ieder paneel een optimizer. Dit zorgt ervoor dat schaduw op 1 paneel geen invloed heeft op de rest van de string. Dit kan de opbrengst van het systeem met 25 procent verhogen.

Terugverdientijd

De terugverdientijd ligt rond de 7.5 jaar (zie figuur 3). Na 8.5 jaar haalt de investering in zonnepanelen de spaarrekening in. Na 20 jaar heeft de klant ongeveer 11500 euro meer verdiend dan op de bank (rekening houdend met de aanschaf van een nieuwe omvormer na 10 jaar). Ter verduidelijking, wij gaan ervan uit dat het bespaarde geld met de zonnepanelen op de bank wordt gezet waarna u daar ook rente voor ontvangt. Vandaar de term “geld op dak + bank”.

Zonnepanelen schaduw, schaduw zonnepanelen berekenen, Opbrengst zonnepanelen, Tigo optimizers.

Update 31 maart 2015: De terugverdientijd ligt nu rond de 10 jaar. De oplossing is om toch te gaan snoeien in de bomen of om optimizers te plaatsen.

Update 15 november 2015: Inmiddels hebben wij bij dit systeem Tigo optimizers geplaatst. Hierdoor werkt ieder paneel optimaal.

Tigo energy, tigo optimizers, opbrengst zonnepanelen bij schaduw, schaduw berekenen zonnepanelen,

Jonathan bij het geïnstalleerde systeem begin 2013.

Zonnepanelen Wageningen. Wageningen hoog, Zonnepanelen schaduw, Simax zonnepanelen, Tigo optimizers.

Geplaatst op: 23 april 2013 Door: woutermol