Growatt omvormers

Growatt is een producent van string omvormers en batterij omvormers. In Nederland wordt Growatt veel gebruikt en ze staan bekend om hun prima kwaliteit en goede prijs. De garantie op Growatt omvormers is 10 jaar.

Wanneer kiest u voor een Growatt omvormer?

  • U wilt een goedkope set zonnepanelen die zichzelf in ca. 6 jaar terugverdiend. De prijs van Growatt ligt lager dan veel andere string omvormers. De jaaropbrengst is wel ongeveer even hoog. Hierdoor verdient u de set eerder terug. Growatt staat bekend als een goede kwaliteit omvormer. De garantie van Growatt is met 10 jaar langer dan de garantie van veel gerenommeerde merken.
  • U heeft een dak zonder schaduw. De omvormers van Growatt zijn string omvormers. Dit houdt in dat de zonnepanelen in serie worden geschakeld in een string van minimaal 3 panelen. Wanneer 1 paneel schaduw heeft beïnvloedt het de opbrengst van de hele string. Vanaf 2.5 kW levert Growatt omvormers met twee ingangen met een eigen MPPT. Dit staat voor Maximum Power Point Tracking en dit bepaald de efficiëntie van de omvormer en de string. Met twee MPPT’s kunnen twee strings van panelen worden gemaakt die ieder onafhankelijk worden geoptimaliseerd. Hiermee kunt u bijvoorbeeld 6 panelen op een plat dak plaatsen en nog 8 op uw schuine dak.

 

  • U wilt graag zelf een systeem installeren en wilt dat het niet te ingewikkeld is. De Growatt omvormers zijn heel eenvoudig om zelf aan te sluiten en in gebruik te stellen. Iedereen die zelf een stopcontact of stekker kan aansluiten kan ook deze omvormer installeren. Twee (of vier) draden van de zonnepanelen worden met een MC4 stekker in de omvormer geklikt.
  • Goede after sale service. Wanneer er iets mis is met de omvormer is de service in Nederland erg goed. Onze ervaring is dat een kapotte omvormer snel wordt vervangen. Er is een hoofdkantoor in Nederland. Als u klant bent van ons kunt met ons contact opnemen en regelen wij de garantie.
  • Wi-Fi verbinding om de gegevens uit te lezen. De omvormer kan worden verbonden met het internet en via de online portal van Growatt kunt u al uw gegevens uitlezen.

Conclusie

Growatt is een prima product als u zonnepanelen wilt aanschaffen maar er niet teveel geld in wilt investeren. U weet bijvoorbeeld nog niet waar u woont over tien jaar of u besteedt een deel van uw geld liever aan een leuke vakantie. De keuze voor Growatt is verstandig als u deze investering voor komende 5-10 jaar wilt maken. Op lange termijn (vanaf 8 jaar) is het beter om in kwaliteitsproducten te investeren zoals Enphase of SolarEdge. Deze leveren ieder jaar een hoger rendement en zullen op lange termijn dus meer opbrengst leveren. Ook zijn de garantieperiodes een stuk langer bij deze producten. De initiële investering ligt wel een stuk hoger en daardoor is de terugverdientijd langer.

Hieronder vindt u de datasheets van verschillende Growatt omvormers:

GROWATT 750-3000-S 0,75-3 kW enkele fase, één MPPT
GROWATT 2500-5500MTL-S 2.5-5kW Enkel fase, dubbele MPPT
GROWATT 3000-6000TL3-S 3-6KW Drie fase, dubbele MPPT’s
GROWATT 7000-11000TL3-S 7-11kW Drie fase, dubbele MPPT’s