Masters in Solar is sponsor van Jiro-ve in Madagascar!

“Sinds juni 2016 sponsort Masters in Solar Jiro-Ve.”

In dit filmpje zie je hoe Geraldine van 3 op reis op bezoek is bij Jiro-Ve in Madagascar (10:25 min).

foto1Jiro-Ve helpt hiermee een gezin in Madagaskar aan duurzame verlichting. Jiro- Ve heeft dezelfde duurzame visie als Masters in Solar. Ze maken dit waar in een van de armste landen ter wereld. Niet door ontwikkelingshulp, maar door ondernemerschap samen met de lokale bevolking. Wij weten hoe het is om een bedrijf op te zetten in Nederland. In een land als Madagaskar is dit nog veel moeilijker. We vonden het een leuk idee om op deze manier behalve hier in Nederland ook iemand in Madagaskar aan duurzame verlichting te helpen. Rik Stamhuis, de mede- oprichter van Jiro-Ve is al jaren vrienden van ons. Wouter heeft zelf ook twee keer een half jaar in Madagaskar gewoond om drinkwatersystemen en irrigatiesystemen te ontwerpen en aan te leggen. Jonathan heeft in Kenia ook twee maanden bij een verwante onderneming van Jiro-Ve gewerkt. Lees hieronder meer over het leuke en interessante bedrijf Jiro-Ve, en wat ze doen in Madagascar!

Hartelijk dank van Jiro-Ve!

foto 3Ieder klant van Masters in Solar ontvangt een petroleum lamp die in Madagascar gemaakt is! Deze petroleum lamp zou gebruikt worden door een familie in Madagaskar. In plaats daarvan, krijgen ze nu een LED lamp die met zonne- energie wordt opgeladen. Jiro-Ve is
Malagasy voor ‘wilt u licht? Wij hebben het licht voor u!’. Jiro-Ve heeft als doel om families in Madagaskar beter, gezonder, veiliger en duurzaam licht aan te bieden. Door deze lamp, draagt u hier aan bij.

Van gloeilamp naar kerosinelampje

Het kerosinelampje dat u krijgt als klant van Masters in Solar is gemaakt van een gloeilamp. Dit is een stap terug in de techniek en staat symbool voor de huidige situatie in Madagaskar. Momenteel is Madagaskar een van de armste landen ter wereld vanwege een lange politieke crisis. De meeste mensen hebben daardoor geen elektriciteit thuis, en op het platteland heeft minder dan 10% van de bevolking stroom via het elektriciteitsnet. Als het rond 6 uur donker wordt, gebruiken ze meestal kleine petroleum lampjes om bij te eten. Dit veroorzaakt enorme problemen:

DSC_6031

  • De zwarte roet die van de vlam komt is slecht voor de gezondheid en veroorzaakt longaandoeningen zoals bronchitis en longkanker.
  • Een open vlam in huis is gevaarlijk, en veroorzaakt binnenbranden en brandwonden vooral bij kinderen.
  • De lampjes geven weinig licht; te weinig om huiswerk bij te maken, of om ’s avonds te werken.
  • De petroleum is duur; Malagasy families geven een groot deel van hun inkomen uit aan kerosine.
  • Door de onvolledige verbranding in een petroleum lamp komen er veel meer schadelijke stoffen vrij per liter verstookte brandstof dan bij bijvoorbeeld auto’s.

Dit kan anders

“Beter voor de bevolking van Madagaskar, en beter voor het milieu”

TAM_7810_PS (1) (Large)

De kwaliteit van zonnepanelen en energiezuinige LED lampen is veel beter geworden de laatste jaren, terwijl hun prijs juist is afgenomen. Helaas zijn deze geweldige producten niet toegankelijk voor de meerderheid van de bevolking in Madagaskar die vaak tussen de 1 en 2 dollar per dag verdienen. Sinds 2012 levert Jiro-Ve daarom een unieke oplossing om deze groep mensen toch van de voordelen van schone energie te kunnen laten profiteren. Wij doen dit door LED lampen centraal op te laden bij een door Jiro-Ve getrainde lokale ondernemer die deze lampen vervolgens kan verhuren aan de mensen in zijn dorp of stad. Voor een prijs van slechts 5 Eurocent per dag, vaak goedkoper dan petroleum, kunnen families zo een LED lampje huren dat beter licht geeft, beter is voor de gezondheid en beter voor het milieu. Onze lokale ondernemers laden de lampjes overdag op en brengen ze aan het begin van de avond rond bij hun klanten. De volgende ochtend wanneer het lampje weer leeg is halen zij ze vervolgens weer op om ze opnieuw op te laden. Hiermee verdienen zij een goed inkomen waarmee zij in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook leren ze meer over hoe zij in hun eigen onderneming beter kunnen opereren.