Opbrengst zonnepanelen

Om te berekenen hoeveel opbrengst zonnepanelen gaan halen houd je rekening met het aantal zonnepanelen, type zonnepanelen (rendement zonnepanelen), locatie in Nederland, degradatie van de zonnepanelen, type omvormer, oriëntatie van de zonnepanelen op het dak, hellingshoek van uw dak en schaduw. In de volgende tekst wordt alles in detail uitgelegd. Als uw bij ons een offerte aanvraagt geven wij er altijd een inschatting van de opbrengst bij.

Direct naar:

Wil je weten hoe veel jij kunt verdienen met zonnepanelen?

Rendement zonnepanelen

Het maximale vermogen van zonnepanelen onder standaard testomstandigheden wordt uitgedrukt in Watt piek (Wp). In 2015 ligt het piek vermogen van zonnepanelen op 255 Wp tot maximaal 327 Wp voor een standaard zonnepaneel. De meeste zonnepanelen hebben een standaard maat van rond de 165×100 cm. Sommige merken wijken met 1 of 2 centimeter af van deze standaard. Normaal gesproken geldt dat hoe hoger het rendement van een paneel is hoe hoger de prijs is per Wp.

Hulp of advies hierbij?

Bel ons op 0317 76 37 33 of mail naar contact@mastersinsolar.nl.

Hoog rendement zonnepanelen (meer dan 270 Wp)

In de loop der jaren zijn er verschillende technologieën ontwikkeld om hoog rendement zonnepanelen te maken. Een belangrijke ontwikkeling is het verschil tussen n-doped silicium en p-silicium. Er wordt met opzet onzuiverheden in nieuwe silicium cellen gebracht om de elektrische eigenschappen te verbeteren. Bij veel van de hoog rendement zonnepanelen wordt n-doped silicium gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Yingli Panda (tot 280 Wp), Panasonic HIT (245 Wp voor een klein paneel), BenQ Sunforte (327 Wp), Sunpower (327 Wp), LG NEON (305 Wp), Q.Cells Q.Peak (280 Wp). Het voordeel naast het hoge rendement is dat de cellen vrijwel niet degraderen. Normaal p silicium wordt bewerkt met Boron dat in verloop van de jaren reageert met zuurstof waardoor het rendement omlaag gaat. Verder worden er allemaal trucjes uitgehaald om de laatste procenten rendement eruit te persen. De Panasonic HIT panelen bevatten speciale cellen die de voordelen van mono en amorf silicium combineren en daardoor zowel in vol zonlicht als in de schaduw optimaal werken. De BenQ en Sunpower panelen hebben een bijzondere n silicium zonnecel die aan de achterkant volledig contact maakt met een koperen film; dit verhoogt het rendement en maakt ze veel sterker. De LG NEON panelen maken ook gebruik van n silicium met een spiegelende laag achter de cel waardoor ook het licht dat normaal door de cel heen zou schijnen wordt gebruikt.

Hoog rendement zonnepanelen
Hoog rendement zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen berekenen

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om je verbruik te dekken (kWh)? Hoeveel zonnepanelen passen er op uw dak, en hoeveel gaat het opbrengen? Het vermogen van zonnepanelen onder standaard test omstandigheden wordt uitgedrukt in Watt piek (Wp). Dit zegt alleen niet hoeveel energie het paneel per jaar gaat leveren. Dit moet je omrekenen naar kilowattuur (kWh). Dit hangt van veel factoren af en dat wordt uitgelegd in de volgende alinea’s.

Opbrengst zonnepanelen berekenen - Omrekenfactor kWh/Wp Nederland
Opbrengst zonnepanelen berekenen – Omrekenfactor kWh/Wp Nederland

Opbrengst zonnepanelen berekenen met standaard stringomvormer

In Nederland levert een set zonnepanelen met een piekvermogen van 1000W tussen de 850 en 1000 kWh op een zuidelijk gericht dak. Om de opbrengst van de zonnepanelen te berekenen vermenigvuldig je het piekvermogen van je systeem met een omrekenfactor van 0,85 tot 1. In het oosten van het land geldt normaal gesproken een omrekenfactor van 0,85. In Midden Nederland is dat 0,9 en in de kust gebieden 0,95-1. Dit komt omdat de kustgebieden gemiddeld meer zon krijgen dan het binnenland.

Opbrengst zonnepanelen berekenen met standaard stringomvorme
Opbrengst zonnepanelen berekenen met standaard stringomvormer

Opbrengst zonnepanelen berekenen met micro-omvormers en power-optimizers.

Zonnepanelen worden bij een stringomvormer allemaal in serie geplaatst. Het slechtst presterende paneel bepaald uiteindelijk de opbrengst. Als er vuil op een paneel zit, of het paneel een beetje in de schaduw ligt, wordt de opbrengst van alle panelen verminderd. Ook zit er altijd een verschil in het rendement van de zonnepanelen tot ongeveer 3 procent en ook hier bepalen de slechtste panelen de opbrengst. De oplossing is om ieder paneel een eigen omvormer te geven zoals bij de Enphase micro-omvormers, of om achter ieder paneel een power-optimizer te plaatsten zoals bij Tigo of SolarEdge. Op deze manier werken de zonnepanelen gemiddeld 10 procent beter. In het geval van schaduw kan de opbrengst tot 25 procent hoger zijn. Aan de kust word dan een omrekenfactor van 1,1 gehaald en in de rest van Nederland al gauw een omrekenfactor van 0,95-1.

Opbrengst zonnepanelen berekenen met micro-omvormers en power-optimizers.
Opbrengst zonnepanelen berekenen met micro-omvormers en power-optimizers.

Wil je weten hoe veel jij kunt verdienen met zonnepanelen?

Opbrengst zonnepanelen berekenen met dunne-film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zoals Solar Frontier vangen een ander spectrum van het zichtbare licht op dan mono en poly zonnepanelen. Hierdoor leveren ze in Nederland wat meer kWh per Wp op. De omrekenfactor van deze panelen is daardoor ongeveer 7 procent hoger dan van conventionele panelen. Uiteraard kunt u ook dunne film zonnepanelen combineren met power-optimizers van SolarEdge voor een optimale opbrengst. Daarnaast zijn dunne film zonnepanelen wat minder gevoelig voor schaduw.

Opbrengst zonnepanelen berekenen met dunne-film zonnepanelen
Opbrengst zonnepanelen berekenen met dunne-film zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen berekenen – Oriëntatie, hellingshoek en schaduw

Opbrengst zonnepanelen berekenen – Oriëntatie, hellingshoek en schaduw
Opbrengst zonnepanelen berekenen – Oriëntatie, hellingshoek en schaduw

Behalve de locatie in Nederland, het type zonnepanelen en de omvormer zijn er nog meer factoren van invloed op de opbrengst. Een hele belangrijke factor is de hellingshoek en de oriëntatie. In het instralingsdiagram kunt u zien welke invloed de hellingshoek en de oriëntatie op de opbrengst hebben. U heeft bijvoorbeeld een dak op het Zuidwesten met een hellingshoek van 45 graden. U kunt dan 95 procent van het maximale vermogen verwachten. Stel u heeft een plat dak en u wilt het helemaal vol leggen met zonnepanelen onder een hoek van 15 graden op het oosten en het westen, dan kunt u nog 90% van de maximale opbrengst verwachten. De berekening van de invloed van schaduw is wat lastiger. U kan bekijken welke zonnepanelen in de schaduw komen te liggen (bijvoorbeeld van een schoorsteen). Als alle zonnepanelen in de schaduw liggen door bomen is het waarschijnlijk niet verstandig om zonnepanelen te nemen. Wanneer u ‘s winters last van schaduw heeft, of slechts een deel van de dag door bijvoorbeeld een schoorsteen is er geen probleem. U kunt dan kiezen voor een omvormer met power-optimizers (SolarEdge of Tigo) of voor micro-omvormers (Enphase). Dan werkt alleen het paneel dat in de schaduw ligt wat slechter , maar werkt de rest optimaal. Neem nooit zonnepanelen in combinatie met een stringomvormer als u last heeft van schaduw, dit zorgt voor een enorme terugval in de opbrengst. Eventueel zou u wel kunnen kiezen voor Solar Frontier dunne film zonnepanelen met een stringomvormer als u een beetje last van schaduw heeft. Deze zijn wat minder gevoelig voor schaduw en door het hoge voltage van de panelen zijn er meerdere korte strings.

Opbrengst zonnepanelen berekenen praktijkvoorbeeld

U heeft een huis in Utrecht, met een schuin dak van ongeveer 45 graden dat op het zuidwesten is gericht. U kunt 10 panelen plaatsten van 260 Wp. 3 panelen hebben een deel van de dag last van schaduw van een schoorsteen. U wilt graag een SolarEdge omvormer met power-optimizers. Hoeveel opbrengst kunt u verwachten?

Utrecht is midden Nederland en heeft een omrekenfactor van 0,9. Door uw dakhelling van 45 graden en oriëntatie op het zuidwesten haalt u 95 procent van het maximale vermogen. Door SolarEdge heeft u 10 procent meer opbrengst dan met een normale omvormer. De schaduw van de drie panelen op een deel van de dag geeft ongeveer 5 procent opbrengst vermindering per jaar.

10 x 260 Wp = 2600 Wp
2600 x 0,9 = 2340 Wp (omrekenfactor midden Nederland)
2340 x 0,95 = 2223 kWh (oriëntatie en hellingshoek)
2223 x 1.1 = 2445 kWh (SolarEdge optimizers)
2445 x 0,95 = 2323 kWh (schaduw)

U kunt dus in dit geval rond de 2323 kWh verwachten. Als u dit berekenen te veel werk vindt kunt u het ook aan ons vragen. Bij een offerte geven wij altijd een opbrengstverwachting (zelfs per maand).

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 5 en 10 jaar (gemiddeld 7 – 8 jaar). Eerst wordt er een simpele vuistregel gegeven die kan helpen met de keuze van het systeem. Daarna wordt uitgebreid uitgelegd hoe u kan berekenen wat de terugverdientijd is en van welke factoren die afhankelijk is. Onderaan de pagina kunt u een Excel downloaden die u zelf kunt aanpassen aan uw specifieke situatie.

Eenvoudig terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd wordt bepaald door de kosten van het systeem en de besparing die het gaat opleveren. Als u weet hoeveel kilowattuur u per jaar gaat wekken met uw systeem kunt u eenvoudig uitrekenen hoeveel geld u dan gaat besparen per jaar. De prijs van een kilowattuur ligt op het moment rond de 23 cent. Als u 2000 kWh gaat besparen scheelt u dat dus 460 euro op jaarbasis. Als het systeem u 4000 euro kost duurt het 8,7 jaar om het systeem terug te verdienen. Houd er rekening mee dat u de btw op zonnepanelen terug krijgt (in 2014 en 2015).

Uitgebreid terugverdientijd zonnepanelen berekenen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen exact te berekenen voor elke situatie is een moeilijke berekening nodig met een aantal verschillende factoren. Deze factoren worden onderverdeeld in de kosten en de baten.

De factoren die de kosten bepalen zijn:

 • Materiaalkosten: Zonnepanelen, bevestigingsmateriaal, omvormer.
 • Installatiekosten: Het systeem moet worden geïnstalleerd en aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk.
 • Levensduur van de zonnepanelen (gegarandeerd 80% van de opbrengst na 25 jaar).
 • Levensduur van de omvormer (tussen de 10 en 15 jaar)
 • Subsidie: Op dit moment is er geen subsidie van de overheid. Sommige gemeentes hebben hun eigen subsidie
 • Eventuele verzekering van de zonnepanelen

De factoren die de baten bepalen zijn:

 • Het piekvermogen van het systeem in Wp
 • De omrekenfactor van het piekvermogen van het systeem in Wp naar de jaaropbrengst in kWh. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid zon per provincie, de oriëntatie van het dak en schaduw, type panelen en omvormer.
 • Elektriciteitsprijs (nu 0.23 euro/kWh)
 • Verwachte prijsstijging van elektriciteit (afgelopen 20 jaar gemiddeld 5% per jaar)
 • De rente van uw spaarrekening
 • Degradatie van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen leveren na 25 jaar nog 80 procent van het oorspronkelijke vermogen. Sommige panelen zoals de Centrosolar Vision hebben een veel lagere degradatie en leveren na 30 jaar nog gegarandeerd 87 procent. Over de levensduur van het paneel kan dit veel opbrengst schelen.

Met deze gegevens kan de terugverdientijd zonnepanelen redelijk nauwkeurig bepaald worden. Uiteraard zijn er een aantal onzekere factoren zoals de rente op de bank en de prijsstijging van de elektriciteit en de salderingsregeling. Als deze gegevens ingevoerd worden in Microsoft excel kan een grafiek gemaakt worden waarmee vergeleken wordt wat het verschil is tussen een investering in zonnepanelen of een spaarrekening. De grafiek hieronder is gemaakt voor een set zonnepanelen van 1200 Wp voor 2074 euro met  15 procent subsidie. De installatiekosten zijn in dit geval 400 euro. Zoals te zien is in de grafiek, is de installatie na 7 jaar terugverdiend. De grafiek houdt op na 20 jaar, maar de panelen gaan minstens 25 jaar mee met nog 80 procent van het oorspronkelijke vermogen. Hoogstwaarschijnlijk nog veel langer. Wilt u zelf uitzoeken hoe lang de terugverdientijd is voor uw specifieke situatie? Bekijk dan deze Excel: Terugverdientijd zonnepanelen

Opbrengstvergelijking zonnepanelen spaarrekening

Hulp of advies hierbij?
Bel ons op 0317 76 37 33 of mail naar contact@mastersinsolar.nl.

Vergelijk zonnepanelen

Om zonnepanelen te vergelijken moet je eerst weten wat de verschillen tussen de panelen zijn. Dit lijkt makkelijk maar op het eerste gezicht lijken zonnepanelen nogal op elkaar. We beginnen met de zonnecellen, daarna de kleur, de maat en de kwaliteit en als laatste de merken.

Vergelijk zonnepanelen op de cellen

Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten zonnecellen. Dit zijn mono, poly en dunne film zonnecellen. Eigenlijk is dunne film geen zonnecel maar een glasplaat met een zeer dun laagje silicium dat zonlicht omzet in elektriciteit. Ze hebben uiteraard allemaal met elkaar gemeen dat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Wat zijn de verschillende eigenschappen?

Het verschil tussen mono en poly kristallijne cellen ontstaat bij de fabricage. Bij mono kristallijne cellen wordt een blok silicium dat uit één kristal bestaat aan plakjes gesneden. Omdat de staaf silicium rond is maken ze de cellen achthoekig in plaats van vierkant om materiaal te besparen. Deze mono kristallijne cellen zijn het meest efficiënt, maar je mist dus de hoeken waardoor het hele paneel weer iets minder efficiënt wordt. Tegenwoordig zijn er ook full square mono zonnepanelen. Deze hebben dit nadeel dus niet.

De polykristallijne cellen worden gemaakt door silicium in blokken te gieten en te laten stollen. Tijdens het stollen ontstaan meerdere kristallen in het blok. Deze kun je vooral in de oudere poly zonnepanelen duidelijk zien. Het nadeel van deze methode is dat aan de rand van de kristallen energie verloren gaat. Deze zijn dus iets minder efficiënt. Doordat de cellen vierkant zijn wordt echter de oppervlakte van het zonnepaneel beter benut en komt de efficiëntie in de buurt van mono kristallijne zonnepanelen.

De cellen zelf worden ook weer op een bepaalde manier behandeld. Zo is een belangrijk verschil in mono zonnecellen of het n-silicium of p-silicium is. N-silicium wordt steeds populairder omdat het een hoger rendement geeft en minder snel degradeert. Daarnaast is het productieproces niet duurder. Verder heeft Q.Cells een nieuw type cel ontwikkeld die werkt volgens de Q.antum technologie. Een laagje Nano materiaal wordt achterop de cellen geplaatst dat werkt als een soort spiegel. Hierdoor zijn het de best presterende poly zonnepanelen die we hebben (ook beste poly paneel getest door Photon 2013).

Als derde type “zonnecel” zijn er de dunne film zonnepanelen. Deze hebben als eigenschap dat ze in Nederland per Wp ongeveer 7 procent meer kWh opbrengst hebben vergeleken met poly of mono zonnecellen. Dit zou komen doordat ze een ander deel van het spectrum van het licht opvangen (meer richting infrarood) en daardoor geschikter zijn in Nederland. Het nadeel is dat ze per vierkante meter wat minder vermogen leveren. Als u genoeg dakoppervlak heeft kan het een zeer rendabele optie zijn. Bovendien zien ze er erg mooi uit.

Zonnepanelen vergelijken op de cellen
Zonnepanelen vergelijken op de cellen

Zonnepanelen vergelijken op kleur

De meest voorkomende zonnepanelen zijn volledig zwarte panelen of traditionele blauwe zonnepanelen met een aluminium rand. Panelen met een zwarte backsheet zijn vaak wat minder efficiënt in de zomer doordat ze erg heet worden. Veel mensen vinden ze echter mooier en nemen het kleine beetje opbrengstverlies voor lief. Verder levert de Europese fabrikant Bisol panelen in alle denkbare kleuren. Deze panelen zijn vrij prijzig maar wel heel erg mooi.

zonnepanelen vergelijken op kleur
zonnepanelen vergelijken op kleur

Zonnepanelen vergelijken op maat

Vaak is de maat van uw dak de beperkende factor van de zonnepanelen. Soms passen standaard panelen slecht op het dak en heeft u behoefte aan een afwijkende maat. De meeste poly en mono zonnepanelen hebben een maat van rond de 165×100 cm. Een deel daarvan wijkt met 1 of 2 centimeter af. Solar Frontier dunne film zonnepanelen hebben een maat van 126×98 cm. De Panasonic HIT zonnepanelen hebben een maat van 158×80 cm.

Zonnepanelen vergelijken op maat
Zonnepanelen vergelijken op maat

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen vergelijken op kwaliteit is uiterst lastig voor een specialist en helemaal voor een consument. Iedere fabrikant zegt dat hun panelen van goede kwaliteit zijn en uiteraard elke installateur ook. Dit is logisch want ze willen allemaal hun spullen verkopen en daarom zijn ze misschien niet objectief.

Kit of tape
Aan een paneel kan je in eerste instantie eigenlijk erg moeilijk zien hoe goed de kwaliteit is. Wat je wel kan zien is of het glas in het paneel getaped of gekit is aan de aluminium rand. Kit wordt over het algemeen als minder goed ervaren omdat het de vraag is of het 25 jaar weersinvloeden kan weerstaan. Een lek paneel kun je wel weggooien (delaminatie van je zonnepaneel).

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op kit of tape
Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op kit of tape

PID
PID staat voor Potential Induced Degradation. Zonnepanelen worden over het algemeen in serie geschakeld in een string (behalve bij micro-omvormers zoals Enphase, en optimizers van SolarEdge). De voltages liggen dan al gauw tussen de 300 en 1000 volt DC. Door de hoge spanning kunnen er (hele kleine) stroompjes gaan lopen van de cellen naar het frame, wat op de lange termijn slecht is voor de cellen. Uiteraard zijn daar oplossingen voor bedacht, maar niet iedere fabrikant gebruikt deze. Een aantal fabrikanten die anti-PID technologie gebruiken zijn: Q.Cells, LG, Centrosolar. Dit zijn zeker niet de enige fabrikanten die dit gebruiken. Het is dus verstandig om een paneel te nemen met anti-PID technologie.

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op anti-PID
Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op anti-PID

LID
LID staat voor Light Induced Degradation. Een groot deel van de zonnepanelen bestaat uit P-silicium zonnecellen. Deze worden bewerkt met Borium om ze efficiënter te maken. In de eerste uren dat zo’n zonnepaneel werkt en in de zon ligt reageert het Borium met Zuurstof en degradeert de cel. Sinds een tijdje worden n-silicium zonnecellen steeds populairder omdat deze geen last hebben van dit effect. Bovendien zijn ze efficiënter. Voorbeelden van fabrikanten die deze technologie gebruiken zijn LG, Panasonic, Yingli, Sunpower en BenQ.

Backsheet
Een zonnepaneel bestaat uit een glasplaat, de zonnecellen en een backsheet. Deze backsheet is meestal van een plastic, en in bepaalde gevallen van glas. Glas is het allerbest, en dat pleit zeker voor de Centrosolar Vision panelen (nu SolarWatt), Solar Frontier, SolarWorld en TSMC (inmiddels gestopt). De kwaliteit van de backsheet is belangrijk, want als hij gaat lekken kan je de panelen wel weggooien. Het is erg moeilijk om deze te vergelijken. Pas dus op met panelen die uitzonderlijk goedkoop en van een onbekende fabrikant zijn die op alle gebieden moeten besparen om zo goedkoop te zijn. SolarWorld kiest de backsheets van zijn panelen zeer zorgvuldig, LG produceert ze zelf, Q.Cells gebruikt ook alleen de beste kwaliteit backsheets. Van veel fabrikanten is het onduidelijk.

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op Backsheet
Kwaliteit zonnepanelen vergelijken op Backsheet

Hulp of advies hierbij?
Bel ons op 0317 76 37 33 of mail naar contact@mastersinsolar.nl.

Zonnepanelen vergelijken op temperatuur coëfficiënt

De temperatuur van een zonnepaneel heeft invloed op de opbrengst. Hoe warmer het paneel hoe lager de opbrengst. Er zit nogal wat verschil tussen verschillende merken zonnepanelen wat betreft de temperatuur coëfficiënt. In dit artikel leg ik precies uit hoe dit werkt, en geeft ik een vergelijking van al onze zonnepanelen.

Subsidies zonnepanelen

Er zijn op het moment geen subsidies zonnepanelen vanuit de landelijke overheid. Nu in 2017 kunt u wel de btw op uw zonnepanelen installatie terugvragen. Verder zijn er soms subsidies beschikbaar vanuit uw gemeente. U kunt via deze link bekijken of u in uw gemeente in aanmerking komt voor een subsidie http://energiesubsidiewijzer.nl/. Verder kunt u in veel gemeentes een zeer voordelige lening krijgen voor duurzame energie producten.

Greenloans

Greenloans geeft leningen uit voor zonnepanelen en andere duurzame energieproducten.  Bij Greenloans kunt u een lening krijgen voor 5.5 % die u bovendien kunt aftrekken van uw inkomstenbelasting. Voor meer informatie kijk hier.

SVN duurzaamheidslening (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting).

U wilt:

 1. Een systeem met zonnepanelen of zonneboilers aanschaffen.
 2. Geld lenen tegen een extreem laag tarief (lager dan de inflatie), om een duurzame investering in uw woonhuis te financieren.

Stel u wilt een set zonnepanelen of zonneboilers aanschaffen. Het enige probleem is dat u geen geld beschikbaar hebt of wilt maken voor deze energiebesparende maatregel. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) heeft hier een oplossing voor in samenwerking met een heel aantal gemeentes. Bekijk hier de flyer.

Hoe werkt het?

Stel u koopt een systeem van €7500,- U kan dit volledige bedrag dan lenen bij uw gemeente of provincie (wanneer die meedoet, zie onderaan dit artikel welke gemeentes en provincies meedoen). U leent dit bedrag dan voor een looptijd van 10 jaar tegen het rentetarief van de SVN (3,6% op dit moment). Van uw gemeente ontvangt u een rentekorting van 3%, wat resulteert in een rentetarief van 0,6%. De gegevens in de onderstaande tabel zijn een voorbeeld en komen van de website van de SVN, bekijk deze hier.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

De voorwaarden voor een SVN duurzaamheid lening staan op de website van SVN, bekijk deze hier.

Per gemeente is het ook weer verschillend maar de belangrijkste voorwaarden zijn:

 1. Minimaal een lening van €2.500,- en maximaal €25.000,- .
 2. De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de aanvraag bij de SVn en is gebaseerd op het 10- of 15-jaars tarief van SVn, met daarop korting van 3%. In de praktijk houdt dit in dat u bijvoorbeeld een bedrag van €7.500,- kunt lenen tegen een rente van 0,6%.
 3. De lening wordt verstrekt via een bouwkrediet (offerte of factuur benodigd voor het uitkeren van het bedrag om misbruik, zoals op vakantie gaan van het geld, tegen te gaan.
 4. Altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van €250,-).

Hulp of advies hierbij?
Bel ons op 0317 76 37 33 of mail naar contact@mastersinsolar.nl.

Welke gemeentes doen mee?

Hieronder wordt per provincie aangegeven welke gemeentes er mee doen.

Gelderland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Gelderland zijn de volgende gemeentes:

 1. Gemeente Nunspeet
 2. Gemeente Putten
 3. Gemeente Barneveld
 4. Gemeente Maasdriel
 5. Gemeente Druten
 6. Gemeente Wijchen
 7. Gemeente Nijmegen
 8. Gemeente Renkum
 9. Gemeente Arnhem
 10. Gemeente Oude IJsselstreek
 11. Gemeente Aalten
 12. Gemeente Oost Gelre
 13. Gemeente Berkelland

Utrecht: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Utrecht zijn de volgende gemeentes:

 1. Gemeente Woerden
 2. Gemeente Utrecht
 3. Gemeente Soest
 4. Gemeente Eemnes

Zuid Holland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Zuid Holland zijn de volgende gemeentes:

 1. Gemeente Teylingen
 2. Gemeente Leiden
 3. Gemeente Alphen aan de Rijn
 4. Gemeente Rijnwoude
 5. Gemeente Rijswijk
 6. Gemeente Delft
 7. Gemeente Gouda
 8. Gemeente Nederlek
 9. Gemeente Barendrecht
 10. Gemeente Oud-Beijerland
 11. Gemeente Sliedrecht
 12. Gemeente Goerree-Overflakkee

Noord Holland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Noord Holland zijn:

 1. Gemeente Bergen
 2. Gemeente Alkmaar
 3. Gemeente Hoorn
 4. Gemeente Purmerend
 5. Gemeente Wormerland
 6. Gemeente Beverwijk
 7. Gemeente Haarlem
 8. Gemeente Aalsmeer
 9. Gemeente Diemen
 10. Gemeente Hilversum

Zeeland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Zeeland zijn:

 1. Gemeente Goes

 

Noord-Brabant: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Noord-Brabant zijn:

 1. Gemeente Steenbergen
 2. Gemeente Roosendaal
 3. Gemeente Waalwijk
 4. Gemeente Eindhoven
 5. Gemeente Helmond
 6. Gemeente Bernheze
 7. Gemeente Oss

 

Limburg: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Limburg zijn:

 1. Gemeente Mook en Middelaar
 2. Gemeente Gennep
 3. Gemeente Bergen LB
 4. Gemeente Venray
 5. Gemeente Horst aan de Maas
 6. Gemeente Venlo
 7. Gemeente Peel en Maas
 8. Gemeente Beesel
 9. Gemeente Leudal
 10. Gemeente Nederweert
 11. Gemeente Weert
 12. Gemeente Maasgouw
 13. Gemeente Roerdalen
 14. Gemeente Echt-Susteren
 15. Gemeente Sittard-Geleen
 16. Gemeente Stein
 17. Gemeente Beek
 18. Gemeente Onderbanken
 19. Gemeente Brunssum
 20. Gemeente Nuth
 21. Gemeente Meerssen
 22. Gemeente Maastricht
 23. Gemeente Eijsden-Margraten
 24. Gemeente Valkenburg aan de Geul
 25. Gemeente Voerendaal
 26. Gemeente Gulpen-Wittem
 27. Gemeente Heerlen
 28. Gemeente Vaals
 29. Gemeente Simpelveld
 30. Gemeente Landgraaf
 31. Gemeente Kerkrade

 

Overijssel: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Overijssel zijn:

 1. Gemeente Kampen
 2. Gemeente Zwartewaterland
 3. Gemeente Zwolle
 4. Gemeente Steenwijkerland
 5. Gemeente Staphorst
 6. Gemeente Dalfsen
 7. Gemeente Ommen
 8. Gemeente Hardenberg
 9. Gemeente Olst-Wijhe
 10. Gemeente Raalte
 11. Gemeente Deventer
 12. Gemeente Hellendoorn
 13. Gemeente Rijssen-Holten
 14. Gemeente Haaksbergen
 15. Gemeente Enschede
 16. Gemeente Hengelo
 17. Gemeente Borne
 18. Gemeente Wierden
 19. Gemeente Twenterand
 20. Gemeente Almelo
 21. Gemeente Tubbergen
 22. Gemeente Oldenzaal
 23. Gemeente Losser
 24. Gemeente Dinkelland

 

Flevoland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Flevoland zijn:

 1. Gemeente Zeewolde
 2. Gemeente Lelystad
 3. Gemeente Dronten
 4. Gemeente Noordoostpolder

 

Drenthe: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Drenthe zijn:

 1. Gemeente Meppel
 2. Gemeente Westerveld
 3. Gemeente De Wolden
 4. Gemeente Hoogeveen
 5. Gemeente Coevorden
 6. Gemeente Emmen
 7. Gemeente Midden-Drenthe
 8. Gemeente Borger-Odoorn
 9. Gemeente Assen
 10. Gemeente Aa en Hunze
 11. Gemeente Tynaarlo
 12. Gemeente Noordenveld

 

Friesland: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Friesland zijn:

 1. Gemeente Lemsterland
 2. Gemeente Gaasterlân-Sleat
 3. Gemeente Skarsterlân
 4. Gemeente Weststellingwerf
 5. Gemeente Heerenveen
 6. Gemeente Sudwest Fryslân
 7. Gemeente Ooststellingwerf
 8. Gemeente Opsterland
 9. Gemeente Boarnsterhim
 10. Gemeente Smallingerland
 11. Gemeente Littenseradiel
 12. Gemeente Harlingen
 13. Gemeente Franekeradeel
 14. Gemeente Menameradiel
 15. Gemeente Leeuwarden
 16. Gemeente Tytsjerksteradiel
 17. Gemeente Kollumerland
 18. Gemeente Achtkarspelen
 19. Gemeente Dantumadiel
 20. Gemeente Dongeradeel
 21. Gemeente Ferwerderadiel
 22. Gemeente Leeuwarderadeel
 23. Gemeente Het Bildt
 24. Gemeente Vlieland
 25. Gemeente Terschelling
 26. Gemeente Ameland
 27. Gemeente Schiermonnikoog

Groningen: De gemeentes die meedoen met de SVN duurzaamheidslening in Provincie Groningen zijn:

 1. Gemeente Eemsmond
 2. Gemeente De Marne
 3. Gemeente Winsum
 4. Gemeente Zuidhorn
 5. Gemeente Leek
 6. Gemeente Marum
 7. Gemeente Grootegast
 8. Gemeente Haren
 9. Gemeente Groningen
 10. Gemeente Bedum
 11. Gemeente Loppersum
 12. Gemeente Ten Boer
 13. Gemeente Hoogezand-Sappermeer
 14. Gemeente Slochteren
 15. Gemeente Appingedam
 16. Gemeente Delfzijl
 17. Gemeente Menterwolde
 18. Gemeente Veendam
 19. Gemeente Oldambt
 20. Gemeente Bellingwedde
 21. Gemeente Pekela
 22. Gemeente Vlagtwedde
 23. Gemeente Stadskanaal

 

Gratis en vrijblijvend advies in de voor u beste zonne-energie merken?

Bekijk al onze blog artikelen