Enphase micro omvormer

Enphase micro omvormer, voor extra opbrengst

De micro-omvormer van Enphase is een kleine omvormer die achter een zonnepaneel wordt geplaatst. Het voordeel van deze micro-omvormer is onder andere extra opbrengst, minimale invloed van schaduw en een garantie van 25 jaar op de omvormers. Deze omvormer zet de gelijkstroom van het zonnepaneel direct om in de bruikbare 230 volt wisselstroom van het elektriciteitsnet. Ieder zonnepaneel krijgt zijn eigen omvormer. Met een normale 230 V elektriciteitskabel worden alle omvormers aan elkaar verbonden en aangesloten op een eigen aardlek in de meterkast. In het huis komt dus geen omvormer te hangen. Via een klein apparaat, de Envoy, worden de omvormers uitgelezen en wordt de informatie via het internet verstuurd naar het online controleplatform “Enlighten”. Hier kan per paneel bekeken worden wat de opbrengst is en of alles nog optimaal werkt. Wanneer er een probleem optreedt met een paneel, een omvormer, of in de bekabeling wordt dat direct zichtbaar en kan het probleem verholpen worden. De Enphase micro-omvormer is er in drie varianten, de IQ8PLUS-, de IQ8MC en de IQ8HC versie. Afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen gebruiken we een van deze drie.

Enphase micro-omvormer
Enphase Envoy

 

In welke situaties kiest u voor Enphase?

U kunt kiezen voor Enphase als u graag investeert in hoge kwaliteit producten met goede garantie. Er zit 25 jaar fabrieksgarantie op de omvormers van Enphase. Dat is heel lang, ook vergeleken met de omvormers van SolarEdge (SolarEdge heeft 12 jaar garantie op de omvormer en 25 jaar op de optimizers). U kunt er dus van uitgaan dat u slechts 1 keer investeert in uw omvormer gedurende de levensduur van uw zonnepanelen. Bij gewone string omvormers is de verwachting dat ze elke tien a twaalf jaar vervangen moeten worden. Op lange termijn is Enphase dus rendabeler.

U krijgt extra opbrengst doordat ieder paneel wordt geoptimaliseerd. Tussen alle zonnepanelen zitten kleine verschillen. Dit komt doordat een zonnepaneel bestaat uit 60 cellen die niet allemaal precies hetzelfde zijn. Sommige panelen leveren wat meer stroom dan anderen. Bij een standaard string omvormer zorgt dit voor verliezen (tot ca. 5%) omdat niet ieder paneel geoptimaliseerd kan worden. Ook wanneer een deel van de panelen in de schaduw ligt werken alle andere panelen gewoon optimaal. Bij schaduw kan de winst in opbrengst veel groter zijn, tot wel 25%.

U wilt liever geen omvormer in huis en niets zien van de installatie binnenshuis. Bij Enphase wordt bij ieder zonnepaneel de gelijkstroom (ca. 30 Volt DC) direct omgezet in wisselstroom (230V AC). Via een normale elektriciteitskabel wordt het systeem aangesloten op een eigen groep in huis. Binnenshuis is er dus niets van de installatie te zien mits het netjes is aangelegd.

U wilt een klein systeem van 1 tot 7 panelen en toch ieder paneel geoptimaliseerd. Bij SolarEdge moet u minimaal 8 panelen om de minimale werkspanning van 350V van de omvormer te halen. Met Enphase heeft u alle flexibiliteit, van 1 tot 16 panelen bij een enkelfasig systeem.

U wilt graag extra veiligheid. Bij Enphase lopen er geen hoge gelijkstromen door de kabels over het dak en binnenshuis naar de omvormer. Het voltage kan in bepaalde gevallen oplopen tot 1000 volt. Bij Enphase is het voltage van de panelen nooit hoger dan van een enkel paneel (ca. 36-68 Volt). Ook kunt u het hele systeem in één keer uitschakelen in de meterkast. Dit is van belang in het geval van brand. Brandweerlieden kunnen dan veilig blussen. Bij een gewoon systeem kunnen de zonnepanelen niet uitgeschakeld worden en produceren de panelen tijdens het blussen gevaarlijke stromen. Hierdoor is dit systeem voor uw brandverzekering geen probleem.