SolarEdge omvormers

De omvormers van SolarEdge gebruiken wij tegenwoordig veruit het meest. Wij zijn opgeleid tot Certified SolarEdge installers. Dit houdt in dat we opgeleid zijn om systemen van SolarEdge te ontwerpen, installeren, en reparaties uit te voeren voor SolarEdge. SolarEdge levert omvormers die de opbrengst van ieder paneel individueel optimaliseert met power optimizers. Ik leg hier uit hoe dat kan en wat de andere voordelen (en beperkingen) zijn van SolarEdge.

Waarom kiezen de meeste klanten voor de SolarEdge omvormer

  • SolarEdge levert tot 25 procent meer energie op jaarbasis
  • SolarEdge heeft 12-25 jaar garantie op de omvormers en 25 jaar op de optimizers.
  • De zonnepanelen kunnen op afstand per paneel worden uitgelezen door u, ons, en SolarEdge (gratis voor de levensduur van uw omvormer). Zo kunnen problemen direct opgespoord worden en soms zelfs op afstand worden opgelost. Bij normale string omvormers is het heel moeilijk om te zien of een paneel minder goed werkt of defect is.
  • Bij een probleem schakelen de optimizers automatisch uit en leveren ze slechts een veilige spanning van 1 volt. Bij een normale string omvormer kan dit niet en zullen de panelen als de zon schijnt altijd een hoge gelijkspanning leveren (150-1000V DC) Als de hoofdschakelaar wordt uitgezet schakelen de panelen ook uit. Hierdoor is het veilig werken voor installateurs, brandweermannen en uzelf.
  • De meerprijs van SolarEdge verdient zichzelf in een jaar of 8 terug. In het geval dat u last hebt van schaduw kan dit nog veel sneller zijn.
  • De omvormer gaat veel langer mee doordat die werkt met een vast voltage van 350V bij een enkelfasige omvormer of 750 bij een driefasige omvormer. Hierdoor wordt de omvormer veel minder belast. De optimizers die de spanning regelen hebben een garantie van 25 jaar standaard.
  • Het is goedkoper dan micro-omvormers zoals Enphase en heeft een gratis webportal terwijl het vrijwel dezelfde voordelen heeft. Het enige nadeel is het minimum van 8 panelen om de werkspanning van de omvormer te halen (350V).

Hoe kan het dat SolarEdge 5-25 procent meer energie levert?

Bij een normale stringomvormer worden alle panelen in serie aan elkaar geschakeld. Dit heet een string. Wanneer één paneel in de schaduw ligt, zorgt dat ervoor dat de de panelen niet allemaal meer op hun optimale power point werken. De SolarEdge optimizers zorgen ervoor dat alle zonnepanelen op hun maximum produceren (MPPT per paneel). Dit werkt ook in het geval van vuil op een paneel. Daarnaast zijn zonnepanelen nooit gelijk. Sommige panelen werken iets beter als andere. Helemaal op lange termijn zullen de verschillen in de panelen toenemen. Verder reageren de optimizers zeer snel op wisselend weer zoals bewolking en geven altijd de optimale spanning. Alles bij elkaar levert dit tot 25% meer opbrengst.

SolarEdge online portal

Waarom zorgt het online portal voor een betere service van ons en SolarEdge?

De SolarEdge omvormer wordt via het internet verbonden met de server van SolarEdge. De omvormer stuurt elke 5 minuten gegevens van alle optimizers naar de server. Daar worden deze gegevens opgeslagen en kan per paneel precies bekeken worden wat de spanning, stroomsterkte en het vermogen van de panelen is. Hierdoor kan op afstand snel gezien worden wanneer een paneel minder goed functioneert. Als plotseling een paneel maar tweederde van de spanning levert kan dat duiden op een kapotte diode in het paneel. Zo kan op afstand precies gezien worden welk paneel op welke optimizer slecht werkt en kan het probleem snel verholpen worden. Met een string-omvormer is het enorm moeilijk om fouten in het systeem op te sporen. Als 1 paneel minder goed gaat werken merkt u dat alleen in de terugval van uw jaaropbrengst. Daarna is het erg moeilijk om te ontdekken welk paneel het probleem geeft. Daarnaast is het gewoon erg leuk om precies in de gaten te houden hoe goed het systeem functioneert.

SolarEdge online portal, online uitlezen zonnepanelen per paneel

Waarom is SolarEdge veiliger dan andere systemen?

Zonnepanelen die in een string geplaatst zijn leveren een hele hoge spanning, ca. 150 tot 1000 volt afhankelijk van de lengte van de string. Wanneer er kortsluiting ontstaat, bijvoorbeeld door een beschadigde kabel kan een onveilige situatie ontstaan. De zonnepanelen staan constant onder spanning wanneer de zon erop schijnt, ook als u de omvormer uitzet. In het geval van brand kan het daarom voor brandweermannen gevaarlijk zijn om te blussen. De optimizers van SolarEdge leveren maar 1 volt per stuk wanneer de omvormer wordt uitgeschakeld. Dit is een veilige spanning.

Hoe kan het dat SolarEdge duurder is in aanschaf maar toch ongeveer even snel terugverdiend wordt?

Voorbeeld: het prijsverschil tussen een Omnik omvormer en een SolarEdge omvormer met optimizers is 500 euro bij een systeem van 8 panelen. De verwachte meeropbrengst van SolarEdge is 208 kWh per jaar voor een systeem van 2080Wp. Omgerekend levert SolarEdge per jaar dus 50 euro per jaar meer op dan Omnik. In ongeveer 10 jaar verdient u de meerprijs van SolarEdge terug. Heeft u last schaduw dan kan het opbrengstverschil tussen SolarEdge en een stringomvormer oplopen tot 25 procent. In dat geval verdient u de meerprijs in 5 jaar of minder terug.

Waarom geeft SolarEdge standaard 12 jaar garantie op hun omvormers (i.p.v. 5 of 10)?

De omvormers van SolarEdge werken met een gelijke spanning van 350 Volt bij een enkelfasige omvormer en 750 Volt bij een driefase omvormer. De optimizers zorgen voor een constante spanning. Hierdoor hoeft de omvormer veel minder “werk” te doen en kan SolarEdge garanderen dat ze minimaal 12 jaar blijven werken. Voor een meerprijs kunt u de garantie zelfs uitbreiden tot 25 jaar.

Wat is het enige nadeel van SolarEdge omvormers?

SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken. In dit soort lastige gevallen raden we aan Enphase micro-omvormers te gebruiken.