Hoe wordt een warmtepomp aangesloten

Een warmtepomp kan op verschillende manieren worden aangesloten. Een warmtepomp kan parallel en in serie worden aangesloten, en met en zonder buffervat. De beste manier voor jouw situatie hangt af van de beschikbare ruimte en het type warmtepomp en heeft invloed op de energie-efficiëntie en de financiële overwegingen. Hieronder lees je welke methode welke voor en nadelen heeft. Je kunt ook altijd een adviseur van Masters in Solar uit Wageningen raadplegen om de beste optie voor jouw situatie te bepalen. Dat is kosteloos en vrijblijvend en we helpen je graag.

Warmtepomp serie of parallel aansluiten?

Serie geschakelde warmtepomp

Dit betekent dat de warmtepomp direct op het cv-systeem is aangesloten, zonder extra circulatiepompen of buffervaten. Het water stroom eerst door de warmtepomp en daarna door de cv. Daarna stroomt het naar de ruimtes die verwarmd moeten worden. Als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren springt de cv bij.

Eenvoudige installatie

Doordat alles in één circuit is opgenomen is de installatie van een serie geschakelde warmtepomp eenvoudiger en snel. Er zijn minder componenten nodig wat het eenvoudiger en goedkoper maakt.

Beperkte ruimtevereisten

Omdat er geen extra buffervaten of circulatiepompen nodig zijn, neemt een serie geschakelde warmtepomp minder ruimte in beslag dan sommige andere systemen. Dit kan vooral handig zijn in situaties waar de ruimte beperkt is, zoals in appartementen of kleine woningen.

Efficiëntie

Een warmtepomp werkt het efficiëntst als hij rustig de hele dag door draait zonder te stoppen en opnieuw te starten. Bij een serie geschakeld systeem, zonder buffervat, zal dit vaker gebeuren. Als het buiten koud is moet de warmtepomp zo nu en dan ontdooien, omdat dat vocht uit de lucht bevriest op de buitenunit. Om dit te doen gaat de warmtepomp even omgekeerd werken. In huis koelt het cv water af, en buiten wordt het warm en ontdooit het ijs. Je radiatoren en vloerverwarming worden dan koud. Daarna moet de warmte pomp even extra hard werken om het water weer op te warmen. Ook zal de warmtepomp uitgaan als de kamer op temperatuur is. Zonder buffervat zal dit vaker gebeuren. Dit gebeurt helemaal vaak als veel radiatoren of groepen van de vloerverwarming uit staan.  Elke start en stop kost een hoop energie en verkort de levensduur van de warmtepomp. Een warmte Deze optie is dus het goedkoopst maar ook het minst efficient. Deze opstelling wordt vooral gedaan bij kleinere warmtepompen die ondersteunt worden door de cv. Bij een kleinere warmtepomp zullen deze problemen minder vaak voorkomen en kost het ontdooien minder energie. Ze brengen de ruimte namelijk langzamer op temperatuur en zijn dus minder gevoelig voor schommelingen. In dit geval kan je dus met een goedkopere oplossing toch efficiënt flink wat gas besparen.

Eenvoudig onderhoud

Met minder componenten en een eenvoudiger systeemontwerp is het onderhoud van een serie geschakelde warmtepomp gemakkelijker dan bij complexere systemen. Dit resulteert in lagere onderhoudskosten op de lange termijn.

Al met al biedt een serie geschakelde warmtepomp van Masters in Solar uit Wageningen een eenvoudige, ruimtebesparende en efficiënte oplossing voor verwarmingssystemen voor in situaties waar installatiegemak en beperkte ruimte belangrijke overwegingen zijn.

Parallel geschakelde warmtepomp

In deze configuratie wordt het water niet direct op het cv-systeem aangesloten.  Het circuit van de warmtepomp en die van de cv worden aangesloten op het buffervat. De warmtepomp (en evt de cv) verwarmt dus het buffervat. Afhankelijk van de warmtevraag wordt het warme water uit het buffervat gebruikt voor het huis. Deze parallelle opstelling heeft als voordeel dat het beter af te stellen is en het is noodzakelijk voor een full electric oplossing. Bij sommige fabrikanten is deze opstelling verplicht

Twee circuits

Bij een parallel geschakelde warmtepomp zijn er twee circuits, één voor de warmtepomp en één voor de radiatoren / vloerverwarming.

Buffervat voor optimalisatie

Het buffervat fungeert als een opslagplaats voor het warme water dat door de warmtepomp wordt geproduceerd. Dit zorgt ervoor dat de warmtepomp continu kunnen werken zonder te hoeven starten en stoppen. Als er even geen warmtevraag is vanuit het huis wordt het water in het buffervat opgewarmd. De regel van ISSO is dat de warmtepomp 10 minuten moet kunnen blijven draaien zonder warmtevraag. Het buffervat zal de levensduur van de warmtepomp verlengen en de efficiëntie van het systeem verbeteren. Een groot voordeel van een parallel systeem met een buffervat is dat bij het ontdooien van de warmtepomp de warmte wordt onttrokken uit het buffervat, en niet het huis. Dit is comfortabeler.

Meer ruimte nodig

Omdat een parallel geschakelde warmtepomp extra componenten zoals een buffervat vereist, neemt dit systeem meer ruimte in beslag. Dit kan een belangrijke overweging zijn bij de installatie, vooral in situaties waar de ruimte beperkt is.

Aansluitschema warmtepomp

Hieronder staan de verschillende mogelijkheden om een warmtepomp aan te sluiten schematisch uitgebeeld.

1 – Warmtepomp serie geschakeld zonder buffervat.

 • Maximaal 1 meter vanaf de buitenmuur
 • goedkoopste oplossing
 • besparing tot 70% op cv water

Dit is de eenvoudigste manier om een warmtepomp aan te sluiten en de goedkoopste optie van Masters in Solar. Hieronder staat schematisch de aansluiting van een warmtepomp zonder buffervat, seriegeschakeld en met een installatie afstand van maximaal 1 meter vanaf de buitenmuur. Dit biedt een kosteneffectieve oplossing voor je woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende warmtevraag van het gebouw is dat de warmtepomp niet aan en uit hoeft te gaan. Er is namelijk geen extra opslagcapaciteit van het buffervat.

Met deze opstelling kan je aanzienlijk besparen op het gasverbruik van je cv, tot wel 70%.

 

2 – Warmtepomp serie geschakeld met buffervat.

 • Minder start stop door buffervat
 • verhoogd het rendement van de warmtepomp door lager energieverbruik
 • Buffervat als opslag voor de warmte
 • Besparing tot wel 80% op cv water

Met deze configuratie wordt de efficiëntie van een serie geschakeld systeem verhoogd. Het buffervat, dat fungeert als een opslagplaats voor warmte, speelt hierbij een cruciale rol. Door warmte op te slaan wanneer deze beschikbaar is, wordt voorkomen dat de warmtepomp voortdurend aan en uit moet schakelen om aan de warmtevraag te voldoen. Dit resulteert in minder start-stop cycli, wat wat er voor zorgt dat de efficiëntie van het systeem verbetert.

 

3 – Warmtepomp parallel geschakeld met buffervat.

 • Minder start stop door buffervat
 • verhoogd het rendement van de warmtepomp door laag energieverbruik
 • Buffervat optimaliseert watertemperatuur
 • warmtepomp gaat langer mee
 • Slimme regeling – thermostaat
 • Besparing tot 100% op cv water

Deze manier van aansluiten is de beste oplossing en wordt door veel fabrikanten aangeraden. Bij grotere warmtepompen die volledig in de warmtevraag voorzien is dit het best. Het gebruik van een buffervat in deze configuratie speelt een cruciale rol. Het buffervat fungeert als een opslagplaats voor warmte, waardoor overtollige warmte kan worden opgeslagen en later kan worden gebruikt wanneer dat nodig is. Dit minimaliseert het aantal start-stop cycli van de warmtepomp, wat de levensduur verlengt en het energieverbruik vermindert. Door slimme regelingen en thermostaten te gebruiken, kan het verwarmingssysteem worden geoptimaliseerd voor maximaal rendement. Hierdoor wordt energieverspilling geminimaliseerd en wordt het energieverbruik tot een minimum beperkt, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.

Al met al biedt de warmtepomp parallel aangesloten met twee circuits en een buffervat een efficiënte, duurzame en kosteneffectieve verwarmingsoplossing. Met aanzienlijke energiebesparingen tot wel 100% op het cv water.

 

4 – Warmtepomp full electric parallel geschakeld met buffervat

 • Minder start stop door buffervat
 • verhoogd het rendement van de warmtepomp door laag energieverbruik
 • Buffervat optimaliseert watertemperatuur
 • warmtepomp gaat langer mee
 • Slimme regeling – thermostaat
 • Hybride + tapwatertank = full electric
 • Geheel gasloos
 • Besparing 100% op cv water en tapwater

Een warmtepomp die full electric parallel is geschakeld met een buffervat biedt een geavanceerde en volledig gasloze verwarmingsoplossing. Deze configuratie heeft dezelfde voordelen als de bovenstaande maar heeft ook een tapwatertank om warm water te leveren voor huishoudelijke doeleinden, zoals douchen en afwassen. Door de warmtepomp parallel aan te sluiten op deze tapwatertank wordt het hele verwarmingssysteem volledig elektrisch aangedreven, zonder dat er gas nodig is.

Een belangrijk voordeel van deze configuratie is de besparing van 100% op gasverbruik. Door volledig over te schakelen op elektrische verwarming, wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen geëlimineerd en wordt de CO2-uitstoot drastisch verminderd. Dit draagt bij aan een schonere en duurzamere toekomst, terwijl tegelijkertijd wordt geprofiteerd van lagere energiekosten en een verbeterd comfort in huis.

 

Published on: 12 april 2024 Door: gertjan-van-dijkhuizen