Solar Frontier of toch zwarte mono zonnepanelen?
Vraag
Beste Jonathan/Wouter,
[caption id="attachment_944" align="alignright" width="150"] Solar Frontier zonnepanelen[/caption]Ik heb met veel plezier jullie site gelezen, de vakkundigheid en het enthousiasme spatten er af :).
Ik heb een vraag over de Solar Frontier panelen. Over de maanden december en januari heb ik verschillende offertes aangevraagd; wat mij opvalt is dat ik zeer uiteenlopende adviezen krijg. Hopelijk kunnen jullie mij een goed advies geven en een mooi aanbod maken.
Een korte schets van de situatie:
Oostdak op 104°, west op 284°, dakhoek 50°.
Geen schaduwval op het dak.
Jaarverbruik 2500 kWh.
In verband met cultuurhistorische waarde van de wijk stel ik strenge eisen aan het uiterlijk van de installatie. Ik heb al wat mogelijkheden onderzocht en ben gekomen tot 4 mono panelen op de westzijde, en 8 achter, in portrait zo dicht mogelijk tegen de nok (dit staat wat mij betreft vast, of jullie moeten technische bezwaren zien).
Het alternatief is 6 Solar Frontier panelen west, landscape, 10 oost.
DE grote vraag die ik heb t.a.v. deze panelen is: hoe goed zijn ze echt? Mijn interesse ging uit naar deze techniek vanwege de ongunstige ligging van mijn dak, en de Solar Frontiers claimen daar beter rendement op te halen.
Echter, als ik kijk naar de resultaten op zonnepanelen.net, zakken deze panelen in de afgelopen wintermaanden terug in de ranglijst... terwijl ze bij weinig en diffuus licht juist beter zouden moeten presteren? Dit snap ik niet.
Kunnen jullie wat (zon-)licht op de situatie werpen?
Vast bedankt!
Antwoord
[caption id="attachment_877" align="alignright" width="150"] LG NEON2 Black zonnepaneel[/caption]Beste .....,
Bedankt voor het compliment over de website! We doen ons best.
Solar Frontier zonnepanelen leveren inderdaad niet meer opbrengst bij weinig en diffuus licht. Bij onze systemen zien wij duidelijk dat deze panelen minder goed presteren als het regenachtig is. In de winter doen ze het niet best. Maar, over het hele jaar genomen zijn deze panelen een van de best presterende panelen. Ze leveren dus wat meer kWh per Wp vergeleken met een gemiddeld kristallijn paneel. De betere kristallijne panelen halen vergelijkbare resultaten op jaarbasis. Een systeem dat wij hebben geïnstalleerd in Haarlem met een identiek dak als die van jou haalde met Solar Frontier in combinatie met SolarEdge een omrekenfactor van 0,86 kWh per Wp. Dat was een stuk hoger dan voorspeld. Het systeem ligt wel in Haarlem waar meer zon is dan in Eindhoven.
Qua opbrengst zijn Solar Frontier panelen dus best goed ondanks dat het verhaal over diffuus licht onzin lijkt te zijn. De technologie is alleen nog vrij nieuw, en ik weet niet hoe ze op lange termijn gaan presteren. Ook kunnen er in verloop van tijd vlekken op het paneel komen (aurora effect). Verder is het vermogen vrij laag met 170 Wp. Met 16 panelen dus slechts 2720 Wp. Met 12 normale zwarte panelen haal je 3240 tot 3600 Wp afhankelijk van het type paneel.
Wij hebben zelf de voorkeur voor kristallijne panelen tenzij er door de afwijkende maat meer panelen geplaatst kunnen worden.
Een paneel dat minstens zo mooi is als Solar Frontier is de LG NEON2 Black (kijk hier voor meer info over dit zonnepaneel). Dit zonnepaneel is net als Solar Frontier volledig zwart. Dus ook geen metalen lijntjes meer aan de voorkant (althans niet te zien van een afstand). Ook is de garantie erg goed, en de jaar opbrengst heel hoog. Uiteraard is het paneel ook vrij prijzig.
Net zo belangrijk als een goed paneel is de omvormer. Wij werken graag met SolarEdge omvormers met Optimizers of met Enphase micro-omvormers. Het is zo’n groot voordeel dat ieder paneel geoptimaliseerd is! De opbrengst is hoger, helemaal als de verschillen in de panelen panelen groter worden door vuil en degradatie. De garanties zijn ook heel goed geregeld. Onze service is veel beter doordat we per zonnepaneel kunnen zien wat de prestaties of eventuele problemen zijn. Uiteraard is SolarEdge ook te combineren met Solar Frontier panelen. In uw situatie is dat alleen niet optimaal. Zoals in de uitleg op de website (zie link hieronder naar SolarEdge) staat moeten er bij SolarEdge eigenlijk minimaal 6 tot 8 optimizers per dakvlak om optimaal te functioneren. Omdat, door het voltage van de Solar Frontier panelen, er twee panelen per optimizer komen zijn dat slechts 3 optimizers per kant. Dat gaat zeker verliezen geven als er slechts 1 kant van het dak in de zon ligt. Dat is in uw geval zowat de halve dag. Met Solar Frontier zult u dus een string omvormer moeten gebruiken, met alle nadelen daarvan. Het heeft ook een voordeel, namelijk de prijs. Solar Frontier panelen zijn goedkoop en een string-omvormer ook. Dit is dus een goedkope optie, maar qua kwaliteit en opbrengst niet de beste.
SolarEdge: kijk hier.
Enphase: kijk hier.
De beste oplossing qua rendement en esthetiek zijn de LG NEON2 Black zonnepanelen. Het paneel is prachtig. Met 8 panelen op het oosten kunt u 2400 Wp neerleggen. Ik verwacht dat dit minstens dezelfde opbrengst haalt als de oost west oplossing met Solar Fronter. De oost kant is namelijk de betere kant. In de bijlage heb ik de opbrengst berekeningen voor drie opties. 12 LG300 panelen: 2620 kWh. 8 LG300: 2000kWh en 16 SF: 1900 kWh. Als u de documenten bekijkt zult u bij de Solar Frontier en de 12 LG 300 panelen zien dat onder de grafiek staat dat de yield factor 90 en 95 procent zijn. Dit zijn dus de verliezen doordat er niet genoeg optimizers op 1 kant kunnen. Dus als u Solar Frontiers met een string omvormer zou nemen zou u waarschijnlijk rond de 2000 kWh op kunnen wekken. Met de 12 LG300 panelen zou u in principe nog 5 procent opbrengst extra kunnen winnen door Enphase micro-omvormers te nemen. U haalt dan ongeveer 2750kWh. Bij enphase maakt het namelijk niet uit hoeveel panelen er op 1 dakvlak liggen. Ieder paneel werkt altijd optimaal.
Ik hoop dat ik zo uw vragen duidelijk heb beantwoord.
Vriendelijke groet,
Wouter Mol