Plaatsing zonnepanelen

Plaatsing zonnepanelen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe zonnepanelen geplaatst worden om een optimale opbrengst te krijgen. Ook wordt uitgelegd hoe ze worden geïnstalleerd op platte en op schuine daken. Panelen kunnen worden geïnstalleerd op platte en hellende daken. Met behulp van het instralingsdiagram van Nederland is eenvoudig af te lezen wat de maximaal mogelijke instraling per jaar is. Bij een helling 36 graden en een oriëntatie van vijf graden west ten opzichte van het zuiden ontvangt een zonnepaneel de maximale instraling. Instralings diagram NB52, Zonnepanelen plaatsen. Oriëntatie dak zonnepanelen, beste opstelling zonnepanelen, Advies zonnepanelen, Zonnepanelen plaatsten schuin dak, Zonnepanelen zuidoost, zonnepanelen oost, zonnepanelen noorden, zonnepanelen noordoosten   Ook is te zien dat een plaatsing op het zuidoosten of het zuidwesten bij een helling van 36 graden nog steeds 95 procent van de maximale instraling behaald wordt. Om tenminste 90 procent van de maximale instraling te ontvangen mag de oriëntatie van het dak variëren van zuidoost tot zuidwest en moet de helling van het dak liggen tussen de 20 graden en 50 graden. Bij een opstelling op het volle noorden, wordt bij een plaatsing van de panelen in een hoek van 36% nog steeds 60 procent van de maximaal haalbare instraling gehaald.

Plaatsing van zonnepanelen op platte daken

Plaatsing van zonnepanelen op een plat dak is ideaal omdat de hoek en de oriëntatie van de panelen altijd optimaal is en omdat de montage erg makkelijk is. Het dak moet wel bestand zijn tegen het gewicht van de zonnepanelen en het ballastgewicht dat nodig is om de panelen op hun plek te houden bij een storm. Als richtlijn kan aangehouden worden dat het dak per vierkante meter een gewicht van 100 kilogram aan moet kunnen. De meeste daken in Nederland kunnen dit gewicht met gemak aan. Plaatsing zonnepanelen plat dak   De meest eenvoudige, goedkope en gebruikelijke manier om zonnepanelen te plaatsen op een plak dak is met behulp van speciaal hiervoor vervaardigde daksteunen (zie Flatfix, of Flatfix Fusion). In foto 1 ziet u een paneel dat met een dergelijke steun gemonteerd is. Op de steun worden voor de veiligheid tegels gelegd van 60 bij 40 centimeter om de installatie zo zwaar maken dat de wind er geen grip meer op heeft. In foto 2 ziet u hoe het ook kan met plastic bakken waar de ballast in kan. In beide gevallen hoeft er niet geboord te worden in het dak, dus voor lekkage is er geen gevaar.

Plaatsing van zonnepanelen op hellende daken

De plaatsing van zonnepanelen op hellende daken is makkelijker dan het in eerste instantie lijkt. De panelen kunnen op de bestaande dakbedekking gemonteerd worden en er hoeven in de meeste gevallen geen aanpassingen gemaakt worden aan het dak of de dakconstructie. Eerst worden er rails aangelegd op het dak. Die worden bevestigd aan speciale haken die onder de dakpan op het hout bevestigd worden. De zonnepanelen worden vervolgens bevestigd op de rails. Ook bij deze constructie is er geen gevaar voor lekkage. Voor meer specifieke informatie kijk bij het blog "installeren zonnepanelen praktijkvoorbeeld".   installatie zonnepanelen op een schuin dak          
Published on: 25 maart 2013 Door: woutermol