TIGO TS4-R optimizer – Plug en Play – optimaliseren zonnepanelen

Update 22-12-21 Vanaf nu leveren we geen TIGO meer door drukte. Deze klussen zijn vaak ingewikkeld en tijdrovend. Tigo heeft een hele interessant optimizer op de markt gebracht, de TIGO TSR-4. Dit is een plug en play optimizer waarmee je ieder zonnepanelen systeem kunt optimaliseren. In tegenstelling tot het oude systeem heb je geen andere onderdelen zoals een GateWay of een Management Unit (MMU of Cloudconnect) meer nodig. Hierdoor is het ineens interessant om een oud systeem te optimaliseren. Door de hoge kosten kon het met het oude systeem eigenlijk niet uit om een systeem te optimaliseren. Nu kan dit wel. De nieuwe optimizers kosten zo'n 46 EU ex btw per stuk.

Wat zijn de voordelen van de TIGO TS4-R optimizer

  • Plug en play optimalisatie. Er is geen andere apparatuur nodig
  • Je hoeft alleen een optimizer te gebruiken bij de panelen in de string die in de schaduw liggen, of een andere oriëntatie hebben.
  • Met de TIGO TS4-R-L kun je tot 30 procent langere strings maken
  • Je kunt het eventueel zelf installeren op een plat dak, of als je handig bent ook op een schuin dak. Dit scheelt dure installatiekosten. Doe dit wel veilig! Trek nooit stekkers los bij een producerend systeem. Dit kan erg gevaarlijk zijn.
  • De optimizer heeft 25 jaar garantie

Wat zijn de nadelen van de TIGO TS4-R optimizer

  • Je kunt zonder een gateway en een Cloud Connect de zonnepanelen niet uitlezen. Je kunt wel de totaalopbrengst zien op je eigen omvormer

Hoeveel meer opbrengst gaan de TIGO TS4-R optimizers me opleveren?

Dit is erg moeilijk in te schatten. Ik kan wel uitleggen wat de invloed van schaduw is bij een string-omvormer. Bij een string-omvormer is het het best als ieder paneel exact hetzelfde vermogen levert. De omvormer kan namelijk maar 1 maximum power point  (MPP) per string zoeken. Als er verschil zit tussen de panelen door bijvoorbeeld schaduw, mismatch, temperatuur of vuil kan de omvormer nog steeds maar een enkel MPP gebruiken per string. Alle panelen die afwijken van het MPP van de string zullen niet optimaal werken. Bij oude string-omvormers kan dit een extreem effect hebben. Bij de moderne string-omvormers gaat dit om 5 tot 25 percent.

Wanneer kies ik voor de TIGO TS4-R optimizers?

Bepaal hoeveel jouw systeem op zou moeten wekken zonder schaduw. Een uitgebreide uitleg vind je hier. Het verschil tussen wat je afgelopen jaar opwekte, en wat je systeem zou kunnen opwekken is de energie die je misloopt door schaduw. Nu kan je het effect van schaduw nooit weghalen. Het enige wat je kan verbeteren met optimizers zijn de verliezen doordat niet ieder paneel op zijn maximale power point werkt. Dit verlies is bij een moderne string-omvormer (met schaduwmanagement) tussen de 5 en 25 procent. Het bedrag dat je misloopt kan dus 5 tot 25 procent minder worden. Als dat een flink bedrag is kan kan het een goed idee zijn een paar optimizers aan te schaffen.

Waar moet ik op letten bij het inschatten of mijn optimizers zorgen voor extra opbrengst?

Het lastige van inschatten van het effect van de optimizers is dat de instraling van de zon ieder jaar verschillend is. Dus als je de optimizers plaatst kan het zijn dat je net een slecht of een goed zonnejaar hebt. Op internet kan je wel vinden hoeveel procent een jaar beter of slechter is geweest dan gemiddeld. Zo kan je dit enigszins inschatten. Als je last hebt van bomen, kan het zijn dat die verder gegroeid is. Als je dan weinig invloed ziet kan het daar aan liggen.
Published on: 21 april 2017 Door: woutermol