Aftoppen omvormer

Een omvormer die op topdagen een beetje aftopt

Aftoppen omvormer, onderdimensioneren omvormer, overdimensioneren omvormer.Op een frisse, heldere dag zullen zonne-energie systemen het extra goed doen. Soms zal uw omvormer maximaal draaien en een beetje aftoppen. Het topje van de piek in de opgewekte zonnestroom wordt dan niet omgevormd door de omvormer. In eerste instantie zou je dan verwachten dat je omvormer niet groot genoeg is. Het lijkt dat je voor niks extra panelen op je dak hebt. Maak je geen zorgen, je hebt met een kleinere omvormer een hogere jaaropbrengst. En dat komt omdat een kleinere omvormer efficiënter werkt als het weer niet optimaal is. Dus.. geen getob als je omvormer op een top dag een beetje aftopt. In dit artikel wordt verder uitgelegd waarom meestal wordt gekozen voor een omvormer met een lager vermogen dan de panelen die erop worden aangesloten.  Daarna leggen we uit hoe het kan dat zonnepanelen beter werken als het koud is. Als laatst kunt u een praktijkvoorbeeld lezen en leggen we uit hoe we hiermee rekening houden in het ontwerp van onze systemen.

Omvormers met een lager vermogen dan zonnepanelen, waarom is dat goed?

Zonnepanelen werken bijna nooit op hun piekvermogen. Het Wattpiek vermogen van zonnepanelen is een manier om panelen te vergelijken. Dit wordt getest bij een lichtinstraling van 1000 Watt per vierkante meter en 25 graden celsius. In Nederland halen zonnepanelen op een zuid dak zelden meer dan 80 procent van hun Wp vermogen. Een 300 Wp paneel zal dus zelden meer dan 240 Wp leveren. Bij een oost of west dak is dit nog lager. Dit zijn de belangrijkste redenen:
  • In Nederland is het vaak bewolkt.
  • De zon straalt zelden loodrecht op de panelen.
  • De lichtintensiteit is lager dan 1000W/m2.
  • Een zonnepaneel warmt in de zon snel op en is dan warmer dan 25 graden en dus minder efficiënt.
  • Je kunt te maken hebben met schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen of een boom.
  • Zonnepanelen in één systeem worden soms in andere oriëntaties geplaatst. Bijvoorbeeld de helft op Oost en de andere helft op West. Hierdoor werken de panelen niet tegelijk optimaal.
Een omvormer die maar 80 procent van het piekvermogen kan omvormen zal dus vrijwel altijd groot genoeg zijn voor een zuid dak. Regelmatig gaan wij zelfs nog lager dan 80 procent. In het praktijkvoorbeeld hieronder kunt u lezen waarom. Stel dat je toch een 3000W omvormer kiest bij 3000 Wp aan zonnepanelen is die 99.9 procent van het jaar te zwaar. Dan zal hij op bewolkte dagen minder goed werken dan een omvormer van bijvoorbeeld 2400 Watt. Daarnaast zijn zwaardere omvormers duurder. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld naar het oosten en westen gericht zijn wordt de zonne-stroom meer verdeeld over de dag. De omvormer zal dan gedurende de dag meer uren aanstaan. Je kunt dan een omvormer kiezen die bijvoorbeeld maar 70 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen aankan.

Waarom doen zonnepanelen het zo goed bij kou?

Zonnepanelen werken extra goed bij een lagere temperatuur. Dit komt omdat elektrische weerstand lager is bij lagere temperaturen. Zonnecellen worden gemaakt van halfgeleidende materialen, die stroom moeten geleiden bij zonne-instraling. De panelen zullen daarom des te meer stroom opwekken wanneer het koud is op een heldere lentedag. [featuredlist] Tegenovergesteld werken zonnepanelen juist slechter als ze warmer worden. De temperatuur coëfficiënt is een percentage dat aangeeft hoeveel minder een paneel presteert bij opwarming van 1 graad. In de zomer is een zonnepaneel gauw 50-70 graden. Je wilt dus een paneel met een lage temperatuur coëfficiënt. De zonnepanelen van Panasonic blinken hierin uit. Zij hebben de laagste temperatuur coëfficiënt op de markt, van -0,26% per graad celsius stijging.

Praktijkvoorbeeld onder dimensioneren van de omvormer

In 2019 hebben wij twee systemen op hetzelfde appartementencomplex geïnstalleerd. Het ging om een plat dak met een zuid opstelling van 13 graden. De gekozen zonnepanelen waren de QCells 345 DUO. Beide klanten wilden graag micro-omvormers van Enphase. De ene klant wilde liever de IQ7+ (piek uitgangsvermogen is 295 Watt) omdat hij bang was dat hij minder opbrengst zou krijgen door aftoppen. De andere klant koos voor het IQ7 model (piek uitgangsvermogen 250 Watt. Na een bijna een jaar gaf dit de volgende totaalopbrengsten voor de IQ7+: En hieronder de opbrengst voor de IQ7: Zoals je ziet levert de set met de kleinere IQ7 omvormers per paneel een fractie meer op dan de set met de IQ7+ omvormers. Je moet de onderste panelen met elkaar vergelijken, en daarna de bovenliggende. De onderste (meeste zuidelijke panelen) hebben namelijk iets meer opbrengst omdat deze geen schaduw van de voorliggende panelen hebben in de winter. Naast de hogere opbrengst per paneel zijn de IQ7 omvormers ook een stukje goedkoper.

Hoe houden we rekening met aftoppende omvormers bij het ontwerp?

Omvormers werken het beste wanneer ze dichtbij hun maximum vermogen draaien. Daarom kun je dus verwachten dat ze bij pieken in zonne-stroom af en toe aftoppen. Dit komt alleen voor op topdagen in bepaalde seizoenen. Je verliest dan alleen het topje van de piek, maar de rest van het jaar is de omvormer efficiënter. Bovendien is een lichtere omvormer minder duur. Wij stellen bij het aanbieden van uw zonnepanelen een gratis opbrengstberekening voor u op. In het ontwerp kun je zien hoeveel verlies er optreedt door aftoppen. We beperken dit tot een minimum en selecteren een omvormer die op jaarbasis de meeste energie oplevert, en het goedkoopst is. Wilt u een opbrengstberekening bij uw offerte neem dan contact met ons op.  
Published on: 02 april 2020 Door: woutermol