Zonnepanelen-zonneboiler combinatie om zwembad te verwarmen.
U wilt uw zwembad graag duurzaam verwarmen?
U wilt kosten besparen op uw hoge energierekening?
U wilt liever geen lelijke zonneboiler op uw dak?
U bent geïnteresseerd in zonnepanelen of u heeft ze al?
U wilt een mooie, innovatieve oplossing die u zowel een warm zwembad als gratis stroom oplevert?
LET OP: Doordat er geen vraag naar was doen we dit niet meer. Het is een informatief artikel. Er zijn wel bedrijven die dit doen, maar dan moet u verder zoeken.
PV Thermal zonnepanelen (PVT zonnepanelen)
DE oplossing voor u is een PVT zonnepanelen systeem. PVT staat voor Photovoltaic Thermal. Dit is een zonnepaneel die elektriciteit levert, en tegelijk ook warmte. Dit is een normaal zonnepaneel waar achter een collector is geplaatst. Door deze collector stroomt een vloeistof (water of antivries (glycol) afhankelijk van de toepassing) die door de zon opgewarmd wordt. Wanneer de temperatuur in het paneel hoger wordt dan het zwembad water wordt een pomp ingeschakeld die het water gaat rond pompen.
Hoe ziet een PVT zonnepaneel zonneboiler combinatie er uit
Dit leveren we niet meer! Wij leveren het VolThera PVT zonnepaneel (zie hier de datasheet). Het paneel ziet er exact hetzelfde uit als een gewoon zonnepaneel. Je kunt dus je dak vol leggen met zonnepanelen terwijl maar een deel van de panelen een collector voor warm water heeft, zonder dat dit opvalt. Het standaard zonnepaneel waar dit systeem ingebouwd is, is een JASolar zonnepaneel met ingebouwde SolarEdge optimizers. Op aanvraag kan dit ingebouwd worden in alle andere merken.
PVT zonnepaneel in combinatie met SolarEdge
Doordat de PVT zonnepanelen hun warmte afgeven aan het vloeistof in de collector koelen ze af. Hierdoor heeft het paneel een lagere temperatuur dan hetzelfde paneel zonder collector achter het paneel. Als een paneel kouder is levert hij meer energie. Bij een normale string omvormer geeft dit problemen. Doordat de panelen allemaal in serie staan bepalen de slechtst presterende panelen de opbrengst. Met SolarEdge levert ieder paneel altijd het maximale vermogen! De gekoelde panelen leveren dus een hogere opbrengst!
Twee vliegen in een klap: meer opbrengst en gratis zwembadverwarming
De panelen die afkoelen (omdat ze hun warmte afgeven aan het zwembad water) leveren meer stroom op! Door uw zwembad op te warmen krijgt u dus een hogere opbrengst voor uw zonnepanelen. Ieder zonnepaneel heeft een temperatuur coëfficiënt. Dit is ongeveer -0,3% tot -0,42 %/K (procent per Kelvin of graden Celcius). Als het paneel 1 graad opwarmt presteert het dus 0,3 tot 0,42 procent slechter (verschilt per type paneel). Bij tien graden is dit al 4 procent. Bij 30 graden verschil doet een paneel het dus al 12 procent slechter. Als het buiten 30 graden is, en de zon schijnt, wordt een paneel al gauw 60 graden. Je kunt je voorstellen dat dit niet goed is voor de opbrengst van de zonnepanelen.
Gescheiden en open PVT zwembad systemen
Er bestaan twee verschillende systemen voor zwembad verwarming. Een gescheiden systeem met een warmtewisselaar, en een open systeem. Bij een gescheiden systeem wordt glycol door de PVT zonnepanelen/zonneboiler geleid. Het glycol warmt op en wordt door een warmtewisselaar gepompt. Dit apparaat geeft de warmte weer af aan het zwembad water. Dat wordt op zijn beurt weer door het zwembad gepompt. Het voordeel is dat dit systeem onderhoudsvrij is. Het nadeel is de prijs..
Bij een open systeem wordt zwembadwater direct door de PVT zonnepanelen gepompt. Dit systeem is veel eenvoudiger en goedkoper. Het nadeel hiervan is dat het systeem winter klaar moet worden gemaakt. Als het water in de winter in de PVT panelen blijft zitten zal het paneel kapot vriezen.
Zwembad opwarmen met PVT is ideaal!
In de zomer worden je zonnepanelen warm, en in de zomer wil je in je zwembad. Dit spreekt voor zich. Maar het nadeel van zonneboilers om je tapwater en CV te verwarmen is dat je de grootste warmtevraag in de winter is, terwijl de boilers het dan het slechtst doen. Ook hiervoor kunnen PVT panelen een oplossing bieden, maar dat is voor een volgend artikel!