Kwaliteit zonnepanelen (Brandende zonnepanelen en kwaliteit)

Update november 2015: Hier vindt u de meest up to date informatie over kwaliteit van zonnepanelen. In de week van 18 februari 2013 dit jaar, kwamen zonnepanelen erg slecht in het nieuws. In Nederland blijken er nog geen gevallen van brandende zonnepanelen geweest te zijn, maar wel in Duitsland en Frankrijk. Achteraf is het een opgeblazen verhaal geworden.

Maar hoe controleer je nu de kwaliteit van de zonnepanelen die je hebt of wilt aanschaffen?

Het systeem dat op uw dak ligt moet veilig zijn en het rendement opleveren dat er beloofd wordt. De meeste systemen zijn ook gewoon goed, maar om uzelf in te dekken moet u op een paar zaken letten bij de aanschaf van het systeem.

1. Let op de garantiepapieren. Op de meeste panelen zit minstens twaalf jaar fabrieksgarantie en bovendien moet een paneel na 10 jaar nog minimaal een opbrengst opleveren van 90%. Na 25 jaar moet een systeem nog een opbrengst leveren van minimaal 80% van de oorspronkelijke opbrengst. Dit valt allemaal onder de garantie!
2. Let op de keurmerken van de panelen. Een paneel met een TÜV keurmerk, een Duits keurmerk vergelijkbaar met Kiwa in Nederland.
3. Het is duidelijk dat er een heleboel zogenaamde ‘cowboys’ op de markt zijn die enkel denken aan marges en winst en niet aan kwaliteit. Laat u daarom informeren door personen die u vertrouwd en die al ervaring hebben.

Een TÜV keurmerk zegt vooral wat over hoe het paneel weersinvloeden weerstaat. Hevige zon, harde hagelbuien e.d. worden gesimuleerd en er wordt gekeken of het paneel hier tegen kan. Er wordt echter niet gecheckt op of het rendement wel gehaald wordt en of het paneel niet in de brand zal vliegen. Hotspots in panelen kunnen ook op lange termijn gevaarlijke situaties veroorzaken. Kies dus voor kwaliteit. De beste panelen hoeven niet veel duurder te zijn dan goedkope rommel. Ook leveren grote partijen vaak goedkoop spul dat op termijn problemen oplevert. Verdiep u zelf in de materie en neem contact met ons op om u te adviseren.

Graag geven wij u persoonlijk advies over zonnepanelen. Kijk hier voor onze contactgegevens.

Published on: 21 maart 2013 Door: woutermol