Opbrengst van Zonnepanelen

November 2015: De meest op to date informatie over de opbrengst van zonnepanelen vindt u hier. Het maximale rendement van zonnepanelen voor consumenten ligt op het moment tussen de 12 en 17 procent. Het rendement is het percentage van het zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. De uiteindelijke opbrengst is afhankelijk van een aantal factoren; opwaartse hellingshoek, zijwaartse hoek, oppervlak van het paneel, het rendement, het achterliggende systeem, de zoninstraling, het aantal zonuren, temperatuur. Voor Nederland is de opbrengst inmiddels uitgebreid getest.

Opbrengst zonnepanelen in de praktijk

Een gemiddeld paneel levert nu rond de 200W op onder ideale omstandigheden. Dit wordt het piekvermogen genoemd (Wattpiek of Wp). De omstandigheden zijn uiteraard niet altijd optimaal. In Nederland levert een paneel van 200Wp in een jaar ongeveer 185 kWh. In de kust provincies is minder bewolking en levert een zelfde paneel 200 kWh op. Een gemiddeld gezin gebruikt 3.300 kWh per jaar. Je hebt dan minstens 16 panelen van 200 Wp nodig om je gehele energie verbruik terug te verdienen.

Opbrengst zonnepanelen in de verschillende seizoenen

De opbrengst is in de winter ongeveer een factor 10 lager dan in de zomer. Dit komt omdat de dagen veel korter zijn en de zon heel laag boven de horizon staat. Rond de kerst duurt de dag iets korter dan 8 uur en de zon komt dan slechts 15 graden boven de horizon uit. Eind Juni duurt de dag meer dan 18 uur en komt de zon 62 graden boven de evenaar. In de onderstaande grafiek zie je de jaaropbrengst van een van onze systemen. Opbrengst zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen in geld

Bent u benieuwd naar hoeveel geld een systeem u oplevert kijk dan bij rendement zonnepanelen.
Published on: 21 maart 2013 Door: woutermol