Update 2015: Inmiddels zijn er veel sterkere zonnepanelen op de markt zoals de zonnepanelen van LG en Sunpower.
Wij verkopen Panasonic HIT zonnepanelen met het hoogste rendement dat op dit moment haalbaar is voor zonnepanelen voor consumenten. Over de afgelopen decennia zijn zonnepanelen steeds efficiënter geworden in het omzetten van energie. Die efficiëntie heet het elektrisch rendement. De kosten van zonnepanelen dalen ondertussen gestaag, terwijl de kosten van elektriciteit jaarlijks stijgen. Hoeveel geld de zonnepanelen jou gaan opleveren heet het financieel rendement.
Elektrisch rendement zonnepaneel
Het rendement van zonnepanelen (voor de consument) ligt op dit moment tussen de 12 en 20%. Dat houdt in dat onder ideale omstandigheden het paneel 12 tot 20% van de elektromagnetische straling van de zon omzet in elektriciteit. Dit percentage zegt echter weinig over het rendement van zonnepanelen in Nederland, omdat de omstandigheden hier niet altijd ideaal zijn.
Voorbeeld: In Nederland levert een set zonnepanelen met een piekvermogen van 2000W gemiddeld over een heel jaar genomen 200W. Als je dit vermenigvuldigt met het aantal uren per jaar (8760) is dat ruim 1750 kWh.
Om van het 2000W piekvermogen naar de jaaropbrengst van 1750 kWh te komen vermenigvuldig je dus met 0.85. Door meer zonneschijn in de kustgebieden kan deze factor oplopen tot 0.95 of zelfs 1. Dit getal noemt men de omrekenfactor van Wattpiek naar kWh.
Financieel rendement zonnepaneel
Tegenwoordig heb je je zonnepanelen binnen 5 tot 10 jaar terug verdient. Daarna ga je geld verdienen. Dit lijkt lang, maar het rendement is veel hoger dan op de bank. Als je een paar duizend euro op de bank hebt staan zou je die eigenlijk moeten investeren in panelen. Je kan het zien als een bankrekening met 15% rente die gegarandeerd 25 jaar mee gaat. De grafiek hieronder geeft een duidelijk beeld van wat er met je geld gebeurt als je het op de bank laat staan, of investeert in zonnepanelen.
Berekenen van financieel rendement zonnepaneel
De prijzen van zonnepanelen zijn het handigst uit te drukken in prijs per Wattpiek (Euro/Wp). Nogmaals, Wattpiek is het aantal Watt dat een zonnepaneel levert onder ideale omstandigheden. Het Wp kan je gemakkelijk omrekenen naar de opbrengst per jaar in kilowattuur (kWh). In Nederland kan je Wp vermenigvuldigen met 0.85 en dan heb je de opbrengst per jaar (in kustprovincies is het 0.95 tot 1).
Voorbeeld:
Een systeem van 2000 Wp levert 1800 kWh op. Op dit moment kost 1 kWh 0.23 euro. Per jaar bespaar je dan 414 euro. Als je het op de bank zet is het extra interessant, je krijgt dan elk jaar 400 euro van je zonnepanelen + de rente op de bank.
Zo kun je dus simpel uitreken hoeveel geld jouw panelen gaan opleveren. Er zijn echter nog wat dingen die het ingewikkelder maken. De omvormer moet bijvoorbeeld elke 10 jaar vervangen worden. De rente op de bank verschilt van tijd tot tijd. De prijs van energie gaat stijgen, maar hoe snel? Verder komen er installatiekosten bij als je het niet zelf wilt installeren. Als laatste kan het verstandig zijn om de panelen te verzekeren. Dit zijn allemaal extra kosten die weer terugverdient moeten worden.
Simpele vuistregel: Kost je systeem (inclusief installatie etc.) één euro per Wp, dan duurt het 4,5 jaar om de investering terug te verdienen. Twee euro per Wp duurt 9 jaar, en zo verder.
Overweeg je de koop van zonnepanelen probeer dan voor zo weinig mogelijk geld de beste kwaliteit panelen te vinden. Het nut van zonnepanelen is besparen, dus hoe goedkoper je product hoe beter.
Wij verkopen hoge kwaliteit zonnepanelen en omvormers voor een lage prijs. Kijk hier voor de onze producten.
Graag geven wij u persoonlijk advies over zonnepanelen. Stuur ons gerust een email of geef ons een belletje. Onze contactgegevens vindt u hier.